KRISTOF VAJBEL (FPÖ): Učenje nemačkog je ključ integracije!
Foto: Fpo

Izbori u Foralbergu

KRISTOF VAJBEL (FPÖ): Učenje nemačkog je ključ integracije!

Austrija -
Roditeljima dece stranog porekla treba objasniti važnost ranog učenja jezika. Mora da im se pruži podrška, ali isto tako i oni moraju da sarađuju sa državom, kaže Vajbel

BEČ - Nemački, a ne turski je ključni uslov za integraciju, kaže bivši voditelj austrijske nacionalne televizije ORF, Kristof Vajbel (Christoph Waibel), koji će na predstojećim izborima u Forarlbergu nastupiti za Slobodarsku partiju (FPÖ). On je to izjavio povodom ponovo započete diskusije o uvođenju turskog jezika kao izbornog predmeta na maturi u austrijskim gimnazijama.

Vajbel, koji je viđen kao portparol foralrberškog FPÖ za pitanja integracije, kaže:

"Moramo da se skoncentrišemo na ključne stvari, a to je pre svega savladavanje nemačkog jezika, koje je osnovni uslov za dobro obrazovanje, integraciju i saživot. Ključna stavka u obrazovanju je osigurati zadovoljavajuće znanje nemačkog pre upisa u osnovnu školu. To je mnogo važnije od testa iz turskog na maturskom ispitu".

Vajbel kaže da ne veruje u obrazloženje Zelenih da uvođenje turskog ima pozitivan uticaj na ekonomske interese Austrije, jer bi onda logičnije bilo podsticati učenje jezika velikih ekonomskih sila poput Rusije ili Kine.

Roditeljima dece stranog porekla treba objasniti važnost ranog učenja jezika. Mora da im se pruži podrška, ali isto tako i oni moraju da sarađuju sa državom. Jer, za uspešan obrazovni put važno je poznavanje jezika na kojem se časovi pohađaju, a škola ne može da zakrpi sve rupe koje deca, kada je znanje nemačkog u pitanju, ponesu iz kuće”, kaže Vajbel.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja