INTENZIVNA SARADNJA SA SRBIJOM: Kancelar Fajman u četvrtak u Beogradu
Foto: AP

Zvanična poseta

INTENZIVNA SARADNJA SA SRBIJOM: Kancelar Fajman u četvrtak u Beogradu

Austrija -
Premijer Aleksandar Vučić boravio je nedavno u zvaničnoj poseti Beču, tokom koje se sastao sa predsednikom Hajncom Fišerom, vicekancelarom Mihaelom Špindelegerom, kao i šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom

BEČ - Austrijski kancelar Verner Fajman posetiće u četvrtak Beograd u okviru balkanske turneje, a intenzivna razmena poseta pokazuje značaj Zapadnog Balkana za zvanični Beč.

Kako je najavljeno u Beču, Fajman će, zajedno sa ministrom odbrane Geraldom Klugom, u četvrtak, najpre doputovati u Beograd, a potom će otputovati u Bosnu i Hercegovinu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić boravio je, početkom ovog meseca, u zvaničnoj poseti Beču, tokom koje se sastao sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom, vicekancelarom i ministrom finansija Mihaelom Špindelegerom, kao i šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom.

Fajman, tada, zbog ranije preuzetih obaveza, i odsustva iz Beča, nije imao prilike da primi svog srpskog kolegu. Koliko je Srbija važna Austriji najbolje pokazuju izjave austrijskih zvaničnika prilikom nedavnih razgovora sa premijerom Vučićem.

Tako je vicekancelar Špindeleger rekao da je zvanični Beč uveren da Srbija treba da postane članica EU. Špindeleger je kazao da je Austrija zadovoljna što se Srbija uspešno kreće putem ka EU, i ocenio da je početak pregovora otvorio novo poglavlje.

"Želimo da podržimo Srbiju na tom putu. Znamo da je težak zadatak sprovoditi reforme u zemlji, ispuniti sve kriterijume sa evropske strane. Možete računati na nas jer smo uvereni da Srbija treba da postane članica EU i želimo da pružimo podršku svakodnevno na tom putu", naglasio je vicekancelar.

Takođe je najavio da će podstaći austrijske firme da investiraju u Srbiju.

Ministar Kurc je, prilikom posete Vučića, izjavio da je njegovoj zemlji Zapadni Balkan prioritet i da će Austrija nastaviti da pruža podršku Srbiji u saniranju posledica poplava.

Prema najavama iz Beča, kancelar Fajman će u petak biti na Kosovu, a nakon toga će u Sloveniji učestvovati na trilateralnom sastanku sa premijerima Slovenije i Hrvatske, Alenkom Bratušek i Zoranom Milanovićem.

Šef diplomatije Kurc, kao i ministar pravosuđa Volfgang Brandšteter, boraviće takođe krajem nedelje na Balkanu, to jest u bilateralnoj poseti Albaniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track