DA SU DANAS IZBORI U AUSTRIJI: Pobedio bi Štraheov FPÖ!
Foto: Rojter

Najnovije istraživanje

DA SU DANAS IZBORI U AUSTRIJI: Pobedio bi Štraheov FPÖ!

Austrija -
Crveno-crna "Velika koalicija" socijaldemokrata i narodnjaka, koja decenijama vlada sa natpolovičnom većinom, jedva bi imala više od dve petine glasova!

BEČ - Slobodarska partija Austrije (FPÖ) Hajnca Kristijana Štrahea (Heinz Christian Strache) bila bi pobednik saveznih parlamentarnih izbora, da su održani ove nedelje. FPÖ bi osvojio 27 odsto glasova, pokazalo je istraživanje Market­Instituta iz Linca.

Na znatno slabiju podršku, od 22 odsto, mogla bi danas da računa Socijaldemokratska partija Austrije (SPÖ), trenutno najjača u saveznoj parlamentu.

Narodna partija Austrije (ÖVP) zauzela bi tek treće mesto, sa samo 19 odsto glasova.

Tako, crveno­-crna "Velika koalicija" socijaldemokrata i narodnjaka, koja je decenijama vlada sa natpolovičnom većinom poslaničkih mesta, jedva bi imala više od dve petine glasova!

Na četvrto mest bi danas došli Zeleni, sa 15 odsto glasova. Oni bi se tako odlepili od Neosa, koji im je u poslednje vreme, po anketama, bio za petama.

Neos bi dobio 11 odsto glasova.

Tim Štronaha (Team Stroach), koji u aktuelnom sazivu ima više poslanika od Neosa, ne bi uopšte premašio prag za ulazak u parlament od četiri odsto glasova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja