Austrijanci biranim rečim najavljuju posetu Vladimira Putina Beču!
Foto: Reuters

Uzdržani

Austrijanci biranim rečim najavljuju posetu Vladimira Putina Beču!

Austrija -
Razgovaraćemo o krizi u Ukrajini i načinima mirnog rešavanja konflikta, kaže predsednik Fišer, dodajući da želi da "čuje u originalu“ rusko viđenje problema

BEČ - Austrijancima nikako da padne pritisak. Tek se ­turski premijer Tajip Erdogan u petak vratio kući iz privatne posete Beču koja je izazavala oštre reakcije austrijske vlasti, a već u utorak u glavni grad dolazi ruski predsednik Vladimir Putin.

On dolazi u veoma važnom i teškom momentu za Ukrajinu, kada obe strane pokušavaju da uspostave proglašeno primirje. Vladimir Putin će u Beču biti samo jedan dan, dolazi službeno da razgovara sa austrijskim predsednikom Hajncom Fišerom (Heinz Fischer) i kancelarom Vernerom Fajmanom (Werner Faymann).

"Razgovaraćemo o krizi u Ukrajini i načinima mirnog rešavanja konflikta", kaže uzdržani predsednik Fišer, dodajući kako želi da "čuje u originalu“ rusko viđenje problema. Uz austrijskog predsednika u dvorcu Hofburg, na razgovoru sa Putinom biće i austrijski savezni ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) i ministar privrede Rajnhold Miterlener (Reinhold Mitterlehner).

Sa Balhausplaca, sedišta austrijske savezne vlade, ne čuje se, međutim, previše glasna kritika Rusije. Štaviše, austrijske vlasti biranim rečima najavljuju posetu ruskog predsednika.

"Rusija je važan spoljnopolitički i trgovinski partner“, kažu u kancelarovom kabinetu i poručuju da u slučaju krize sa Ukrajinom treba tražiti dijalog i učiniti sve da sukob ne eskalira.

“Naravno, Austrija želi i ovde da se postavi kao graditelj mostova“, podsećaju u predsedništvu vlade.

U isto vreme, platforma "Rusiji s ljubavlju od Austrije“ najavila je u vreme Putinove posete "marš duginih boja“, protest zbog kršenja ljudskih prava u Rusiji, u prvom redu zbog ruskih antihomoseksualnih zakona.

Evo zašto su Austrijanci uzdržaniAustrijski turizam i maloprodaja, pogotovo trgovci luksuznom robom, i te kako osećaju pad posete Rusa u Austriji, očigledan poslednjih nekoliko meseci, od kako je EU uvela sankcije Rusiji. Prošle godine u višednevnu posetu došlo je 515.000 državljana Rusije koji su napravili promet od više stotina miliona evra. Austrija, generalno, ne želi preglasnim kritikama da uznemirava velikog poslovnog partnera. Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova Austrije, austrijski izvoz proizvoda i usluga u Rusiju prošle godine dosegao je skoro 3,5 milijardi evra, a iz Rusije se uvezla robe za malo manje od 3,2 milijarde evra. Rusija je najveći austrijski dobavljač prirodnog gasa. Austrijska preduzeća su, do proleća ove godine, ukupno u Rusiju investirala osam miljardi evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja