(FOTO) OVO SU PRVI SRPSKI GASTARBAJTERI: Pre pola veka krenuli u tuđinu trbuhom za kruhom!

Dijaspora

(FOTO) OVO SU PRVI SRPSKI GASTARBAJTERI: Pre pola veka krenuli u tuđinu trbuhom za kruhom!

Austrija -
Tito je 1965. "otvorio ventil“, liberalizovao izdavanje pasoša, a Jugoslavija je potpisala ugovore sa Nemačkom, Austrijom i nekim drugim zemljama
1 / 9

BEČ - Iduće godine je pola veka od dolaska prvog organizovanog talasa jugoslovenskih gastarbajtera u Austriju. Kurir objavljuje seriju fotografija iz istorijata "Kluba Jugoslovena Jedinstvo“, osnovanog 1970. godine. "Jedinstvo“ deluje neprekidno, do danas, a od raspada SFR Jugoslavije je srpski klub.

Podsetimo, SFRJ je 1965. počela da šalje radnu snagu u Zapadnu Evropu, prvenstveno u Nemačku, Austriju iFrancusku. U to vreme Zapadna Evropa je beležila privredni bum. S druge strane, tadašnji jugoslovenski vrh je shvatio da ne može da stvori dovoljno radnih mesta za zapošljavanje bejbi bum generacije, rođene neposredno posle završetka Drugog svetskog rata.

Tito je 1965. "otvorio ventil“, liberalizovao izdavanje pasoša, a Jugoslavija je potpisala ugovore sa Nemačkom, Austrijom i nekim drugim zemljama. Prvi talas masovne ekonomske emigracije iz SFR Jugoslavije trajao je sve do 1973, kada je došlo do "Prvog naftnog šoka", finansijske krize i zaustavljanja ekonomskog rasta u Zapadnoj Evropi.

Kao što i reč "gastarbajter“ kaže, Austrija i Nemačka najpre nisu htele da se postave kao klasične imigrantske države, poput SAD i Kanade, već je namera bila da se gastarbajteri vrate svojim kućama kada splasne potražnja za radnom snagom.

To su želeli i sami gastarbajteri, da rade par godina, naprave kuću u rodnom mestu i vrate se. Međutim, realnost je drugačija. Austrija je htela samo radnu snagu, a dobila ljude.

Učili zanat... Naši zemljaci po dolasku u Beč
Učili zanat... Naši zemljaci po dolasku u Beč

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track