OMV i Gazprom potpisali ugovor o izgradnji Južnog toka!

Baš ih briga za pritiske EU

OMV i Gazprom potpisali ugovor o izgradnji Južnog toka!

Austrija -
Dve države su se dogovorile da se od 2017. godine ruski gas doprema kroz Južni tok do Austrije

BEČ - Generalni direktor austrijskog naftnog koncerna OMV Gerhard Rois i šef Gazproma Aleksej Miler potpisali su danas u Beču ugovor o izgradnju austrijskog dela gasovoda Južni tok.

Potpisivanje sporazuma obavjeno je uoči posete predsednika Rusije Vladimira Putina, koji stiže u radnu posetu Beču.

Dogovoreno je da ruski gas kroz Južni tok od 2017. bude dopreman u Austriju. Inače sporazum je potpisan i pored otpora Evropske komisije, na čiji pritisak je Bugarska nedavno odustala od izgradnje Južnog toka.

"Radi se o investiciji u bezbednost snabdevanja Evrope energijom"; poručio je šef OMV Rois. Južni tok prema njemu je u potpunoj saglasnosti sa evropskim pravom.

Austrijski Zeleni su bili protiv potpisivanja ovog ugovora zahtevajući od austrijskog naftnog koncerna da se napokon usmeri na obnovljive izvore energije i odbaci energetsko­političku zavisnost od Rusije.

Helga Krimser, šef poslaničke frakcije Zelenih u pokrajinskom parlamentu Donje Austrije, kritikuje austrijsku politiku koja se ulaguje Putinu, a istovremeno oporezuje solarnu energiju, i namerava da uvede porez na energiju od vetra u Donjoj Austriji.

(Tanjug/ M.I.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track