SKANDAL: Partijski drugovi bez tendera namestili posao Jandi!
Foto: ÖIF

KORUPCIJSKA AFERA U AUSTRIJI

SKANDAL: Partijski drugovi bez tendera namestili posao Jandi!

Austrija -
Bivši direktor Austrijskog integracionog fonda Aleksander Janda sumnjiči se za nepotizam, zloupotrebu poreskih sredstava i poslovnu netransparentnost

BEČ - Aleksander Janda (Alexander Janda),bivši bivši direktor Austrijskog integracionog fonda (ÖIF) našao se u žiži korupcijskog skandala. Njega sumnjiče za nepotizam, zloupotrebu poreskih sredstava i poslovnu netransparentnost.Naime prema pisanju austrijskog nedeljnika “Profil”, Udruženje "Stručni centar za integraciju i bezbednost", na čijem je čelu Janda, dobio je od Republičkog ministarstva unutrašnjih poslova dirktan nalog za sprovođenje studije „Perspektive i izazovi integracije muslimanskog stanovništva u Austriji“. Centru je bez raspisivanja tendera dato 300.000 evra, na ime studije. Prema saznanjima lista Centru je ova studija prvi i jedini projekat do sada.Postavlja se pitanje zašto sprovođenje studije o muslimanima u Austriji nije dodeljen Austrijskomi integracionom fondu,koji od države i Evropske unije dobija velike subvencije, a po sopstvenoj proceni okuplja najznačajnije eksperte na polju integracije, on 2006. godine, već eksternom udruženju.

Zanimljivo je da je Jandino udruženje angažovalo Republičko ministarstvo unutrašnjih poslova na čijem je čelu tada bila ministarka Lize Prokop (Liese Prokop, ÖVP). O ovom udruženju na internetu se ne može pronaći mnogo, budući da mu se nakon sprovedene studije gubi svaki trag.Udruženje je registrovano na adresi kancelarije advokata Vernera Zupana (Werner Suppan), koji je, baš kao i Janda bio aktivni član Narodnjačke partije (ÖVP). Zbog sumnje na nepotizam, tj. favorizovanje partijskih kolega, zloupotrebe poreskih sredstava i poslovnu netransparentnost, poslanica Zelenih, Alev Korun, zatražiće od Parlamenta da istraži na koji način je Jandinom udruženju dodeljeno sprovođenje studije umesto da bude povereno Austrijskom integracionom fondu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track