USTAVNI SUD: Telefonski razgovori građana više se ne čuvaju u arhivi!

Zaštita privatnosti

USTAVNI SUD: Telefonski razgovori građana više se ne čuvaju u arhivi!

Austrija -
Rezervno skladištenje podataka obavezivalo je telekomunikacione kompanije da šest meseci čuvaju podatke o tome sa kog broja i lokacije je nazvan ko i gde, koliko je dugo razgovor trajao, šta se pričalo

BEČ - Ustavni sud Austrije doneo je odluku da se ukinu svi zakonski propisi po kojima su telekomunikacione kompanije za potrebe policije morale da čuvaju snimljene telefonske razgovore građana. Odluka je stupila na snagu u petak.

Prema odluci suda, eliminisani su prethodni propisi koji su omogućavali rezervno skladištenje podataka.

Ustavni sud Austrije je ocenio da su zakoni o rezervnom skladištenju podataka protivni temeljnom ljudskom pravu na zaštitu ličnih podataka, kao i članu 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima, u kojem se definiše pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života, rekao je predsednik suda Gerhart Holcinger (Gerhart Holzinger).

Rezervno skladištenje podataka obavezivalo je telekomunikacione kompanije da šest meseci čuvaju podatke svih svojih pretplatnika, pre svega sa kog telefonskog broja i lokacije je nazvan ko i gde, koliko je dugo razgovor trajao, o čemu se pričalo.

Policija je te podatke mogla da koristi prilikom otkrivanja počinilaca ili planera težih krivičnih dela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja