KORUPCIJA: Vrh austrijskih železnica optužen za davanje mita!
Foto: OBB

Državno tužilaštvo Austrije

KORUPCIJA: Vrh austrijskih železnica optužen za davanje mita!

Austrija -
Pehaker je više puta rekao da su naivni oni koji misle da se u bivšim komunističkim državama može raditi bez pomoći lobista koji znaju kada kojeg ministra treba da pozovu telefonom

BEČ - Austrijsko specijalno Državno privredno i antikorupciono tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Horsta Pehakera (Horst Pöchhaker), predsednika nadzornog odbora ÖBB­, Austrijskih saveznih železnica, zbog podmićivanja. Reč je o bivšem generalnom direktoru građevinskog koncerna Por (Porr).

Kako javlja bečki dnevni list Standard, Pohaker i drugooptuženi Gustav Pošalko (Gustav Poschalko), nekadašnji direktor ÖBBa za teretni transport, te još jedan bivši prokurist ÖBB, terete da su dali mito od 6,6 miliona evra prilikom kupovine mađarskog preduzeća za železnički teretni transport Máv Cargo. Ovo preduzeće je kupljeno početkom 2008, za 402 miliona evra.

Za spornu svotu navodnog mita od 6,6 miliona evra isplaćeni su astronomski visoki konsultantski honorari mađarskim savetnicima i jednoj firmi za lobiranje. Pehaker je više puta do sada u izjavama naglašavao da su naivni svi oni koji misle da se u nekadašnjim komunističkim državama može raditi bez pomoći lobista, "koji znaju u kojem trenutku kojeg ministra treba da zovu telefonom". Predsednik nadzornog odbora austrijskih železnica je i prethodno, u Poru, bio suočavan sa sumnjama za korupciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track