BEČ PROMENIO PLOČU: Austrija otvara vrata za izbeglice iz Afrike!
Foto: AP

Neće im trebati azil

BEČ PROMENIO PLOČU: Austrija otvara vrata za izbeglice iz Afrike!

Austrija -
Prema predlogu Mikl-Lajtnerove, UNHCR bi izbeglice za programe preseljevanja birao već na afričkom tlu, na okupljalištima u severnoj Africi

BEČ - Johana Mikl-­Lajtner (Johanna Mikl- Leitner), austrijska ministarka unutrašnjih poslova, naprasno je počela da zagovara program novonaseljavanja izbeglica u Austriju, o kojima vlast u Beču do sada nije htela ni da čuje. Sama Mikl­-Lajtnerova je prošlog leta izjavila da Austrija neće sprovoditi nikakve mere novoseljavanja, pa njen revidirani stav o potrebi da se udome nove izbeglice već izaziva polemike u Austriji.

Program novoseljavanja znači, trajno naseljavanje posebno ranjivih izbeglica u neku od država koja je za to spremna, u kojoj se ovim izbeglicama pruža potpuna zaštita i otvara perspektiva integracije.

To znači da ove izbeglice u Austriji ne bi morale uopšte da podnose zahtev za azil. Jedino što domaće vlasti mogu da učine u ovom slučaju je da sa bezbedonosnog aspekta provere izbeglice, da možda nisu opasnost za državu.

Prema predlogu Mikl-­Lajtnerove, izbeglice za programe preseljevanja UNHCR bi birao već na afričkom tlu, na okupljalištima u severnoj Africi. Prema posebnom deobnom ključu, izbeglice bi bile upućivane u različite države EU. Austrijska ministarka traži da taj ključ bude proporcionalan broju stanovnika, kao i da se u obzir uzme dosadašnja, neravnomerna raspodela izbeglica.

Prema podacima UNHCR, u 2013. godini je relativno najviše novih zahteva za azilom u EU imala Malta: 4,8 na 1.000 stanovnika, Švedska (4,6) i Luksemburg (3,8), dok je Austrija čertvrta, sa 2,0 zahteva na 1.000 stanovnika, što je oko 17.000 stanovnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track