SKANDAL: Iza rešetaka ima svega od silovanja do pokušaja ubistva!
Foto: ORF

Javnost šokirana pismom zatvorenika

SKANDAL: Iza rešetaka ima svega od silovanja do pokušaja ubistva!

Austrija -
Zbog optužbi da u zatvoru Klagenfurt ima seksualnog maltretiranja, švercovanja robe i pokušaja ubistva, austrijsko tužilaštvo pokrenulo istragu

KLAGENFURT - Stravične zločine koji se skoro svakodnevno događaju u kaznenoj ustanovi Klagenfurt otkrio je jedan zatvorenik u opisao pismu koje je poslao koruškom ORF-u.

Zbog optužbi za silovanje, seksualno maltretiranje, švercovanje robe i pokušaj ubistva, državno tužilaštvo odmah je pokrenulo istragu o događanjima u ovoj ustanovi.

U ovom zatvoru kaznu trenutno služi 18 žena i 342 muškarca. Neimenovani zatvorenik tvrdi da se sitni kriminalci, osuđeni za pljačku ili prevaru, smeštaju mimo propisa u ćelije sa okorelim ubicama. Mladi delikventi, gotovo još tinejdžeri, ćelije redovno dele sa starijim kriminalcima, koji ih neretko seksualno iskorišćavaju.

On u pismu navodi i primer jednog zatvorenika, koji je do sada silovao trojicu mladih muškaraca. Svi ovi slučajevi bili su zataškani, a jedina kazna koju je silovatelj dobio je zabrana rada u okviru ove kaznene ustanove.

On takođe tvrdi da postoji razrađen lanac za švercovanje razne robe. Jedan od zatvorenika već dugo na crno prodaje “sve i svašta”, a saučesnici su mu zatvorski čuvari, koje podmićuje novcem, drogom i vrednim predmetima!

“Mi ništa ne zataškavamo. Ja sam i sam već prijavio nekoliko slučajeva seksualnog napastvovanja, a o ostalim zločinima navedenim u pismu zaista ništa ne znam” izjavio je direktor zatvora Peter Bevc

Zataškali pokušaj ubistva

Ovaj zatvorenik je opisao i pokušaj ubistva, koje je zatvorska uprava okarakterisala kao pokušaj samoubistvo. Naime, čuvari su jednog silovatelja smestili u ćeliju sa vrlo agresivnim i nasilnim zatvorenikom, koji je odležao na robiji 14 godina u ozloglašenim zatvorima Štajn i Karlau.

Posle višenedeljnog psiho-terora silovatelj je pokušao da se obesi, ali je u pokrajinsku bolnicu u Klagenfurtu dovezen sa teškim povredama i otvorenim ranama na glavi nanesenim tupim predmetom. Iako je izgubio mnogo krvi lekari su uspeli da mu spasu život.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track