AFERA: Kralj kafe Julius Majnl osumnjičen za novčane mahinacije!
Foto: Meinl Bank / Kurier

Austrijsko tužilaštvo završilo istragu

AFERA: Kralj kafe Julius Majnl osumnjičen za novčane mahinacije!

Austrija -
Rukovodioci Banke Majnl se sumnjiče za nelegalno isplaćivanje »poslovne dividende« u visini od skoro 212 miliona evra fantomskoj firmi za koju se sveruje da pripada Juliusu Majnlu Petom

BEČ - Bankar Julius Majnl Peti (Julius Meinl V.), glava poznate austrijske »dinastije« industrijalaca i trgovaca kafe i džema, najverovatnije će biti izveden pred sud. Posle završene istrage i izveštaja istražnih sudija čiji je sadržaj još uvek tajna, državno tužilaštvo će odluči da li će podići optužnicu ili prekinuti postupak.

Kako se saznaje iz pouzdanih izvora na optuženičku klupu treba da sednu Julius Majnl Peti, Peter Vajncirl (Peter Weinzierl), direktor Banke Majnl (MeinlBank) i još dvojica učersnika u navodnim mahinacijama ove banke.

Rukovodioci Banke Majnl se sumnjiče za nelegalno isplaćivanje »poslovne dividende« u visini od skoro 212 miliona evra jednoj fantomskoj firmi iz Holandije, za koju se veruje da pripada Juliusu Majnlu Petom.

Zbog ove isplate je umanjen kapital Banke Majnl, što je izazvalo nezadovoljstvo više hiljada ulagača koji su izgubili novac u Majnl Juropijen Lend (Meinl European Land, skr. MEL), takođe Majnlovoj firmi. Oni ga sada tuže za sakrivanje imovine sa predumišljajem.

MEL je osnovan 2002. i bavio se nekretninama u više država Srednje Evrope. Godine 2007, suočen sa padom cenadeonica, MEL počinje bez znanja akcionara da kupuje svoje deonice, da bi se sprečio kolaps kursa. Međutim kurs MEL­-a je nastavio da pada, a rukovodstvo preduzeća se sada sumnjiči za »manipulaciju tržištem i insajdersku trgovinu«.

Julius Majnl Peti je zbog pod optužbo da je prevario investitora 2009. pritvoren u Beču i pušten posle polaganja do tada najveće ikad određene kaucije u Austriji od 100 miliona evra.

"Zamorac" se prodavao i u Kraljevini Jugoslaviji Preduzeće Julius Majnl osnovano je još 1862, u Austrijskoj carevini, da bi trgovalo »kolonijalnom robom«. Julius Majnl Prvi (Julius Meinl I.) bio je i prvi koji se dosetio da tržištu prodaje prženu kafu. Krajem 19. i početkom 20. veka, preduzeće Julius Majnl se razvilo u veoma poznat trgovinski lanac. Posle Prvog Svetskog rata je imao svoje prodavaonice i u Kraljevini Jugoslaviji, Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima, gde je delovao kao »Julio Majnl«. Posle Drugog Svetskog rata preduzeće se razvija u lanac austrijskih samousluga.

Julius Majnl Peti uviđa (1990-tih) da supermarketi donose mnogo manju zaradu i prodaje skoro čitav lanac prodavnica (osim legendarne, višespratne delikatesne trgovine na bečkom Grabenu), i koncentriše se na bankarstvo i finansijske investicije. Zadržao je i proizvodnju džemova i kafe vlastite marke, čiji logotip tamnoputog dečkića sa fesom (»Zamorac«) je poznat širom sveta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track