VIŠE PARA ZA PORODICU: Austrija povećala dečiji dodatak!
Foto: Shutterstock

Socijalna pomoć

VIŠE PARA ZA PORODICU: Austrija povećala dečiji dodatak!

Austrija -
U Austriji dečiji dodatak trenutno dobija više od milion domaćinstava, sa ukupno 1,8 milion dece. Iznos dodatka nije povezan sa ličnim primanjima roditelja

BEČ - Dečiji dodatak (Familienbeihilfe) u Austriji od ovog meseca veći je za četiri odsto. Ovo je prvo povećanje u poslednjih 13 godina, naglasila je Sofi Karmazin (Sophie Karmasin) savezna ministarka za porodicu i omladinu.

U Austriji dečiji dodatak trenutno dobija više od milion domaćinstava, sa ukupno 1,8 milion dece. Dečiji dodatak nije povezan sa ličnim primanjima roditelja. Pravo na dodatak imaju sve porodice koje su prijavljene u Austriji i imaju maloletnu decu, odnosno studente. Posle 18. rođendana deteta, dodatak se isplaćuje samo pod određenim uslovima, ako se dete redovno školuje.

Visina dečijeg dodatka zavisi od starosti deteta. Ako, na primer, porodica ima dvoje dece, jednog studenta od 20 godina i mlađe dete od 14 godina, dobijaće dečiji dodatak za starije dete u visini od 165,60 evra mesečno, a za mlađe 142,90 evra. Pored toga, za svako dete se istovremeno isplaćuje 58,40 evra poreske refundacije koja iznosi 58,40 evra. Kada se sve sabere u našem primeru (165,60 + 142,90 + 2 x 58,40), dobije se 425,30 evra mesečno.

To nije sve. Tokom leta, pre početka školske godine, domaćinstvo s decom dobija još 100 evra. Takođe, ako je u porodici više dece, za svako dodatno dete raste dodatak. Povećan je i poseban dodatak za decu sa posebnim potrebama, koji iznosi 150 evra.

Isplata pomoći porodicama sa decom nije mala stavka za savezni budžet Austrije. Ministarka Karmazin naglašava da će, sa dosadašnjih 3,1 milijardu evra godišnje, zbog sadašnjeg povećanja dečijeg dodatka, biti uvećana za još oko 166 miliona evra. Karmazinova takođe podseća da Austrija veoma visoko kotira među razvijenim državama sveta po direktnim isplatama porodicama. One iznose 2,35 odsto austrijskog BDP. Poređenja radi, Danska direktno porodicama uplaćuje 1,58 odsto svog BDP, Francuska 1,44 odsto, Nemačka 1,16 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track