ISKUSAN: Kralj provalnika savetuje ministra pravde Austrije!
Foto: Christoph Matzl Kronen Zeitung

Preporuke jednog robijaša

ISKUSAN: Kralj provalnika savetuje ministra pravde Austrije!

Austrija -
Ernst Štumer koji je iza rešetaka austrijskih zatvora proveo pola života podržao zahteve zatvorskih čuvara za bolje uslove rada i dodao listu svojih predloga

BEČ - Ernst Štumer (Ernst Stummer 76), "kralja provalnika" koji je više vremena proveo u zatvoru nego na slobodi, zbog provala i krađa, oglasio se u medijima i podržao zahteve zatvorskih čuvara za bolje uslove rada.

Štumer važi za nenadmašnog provalnika kome nii jedna brava osim zatvorske nije bila prepreka. On je u intervjuu za bečki list Kronen Cajtung (Kronen Zeitung) nazvao sebe "kriminalacem iz strasti".

Kako je čovek od višedecenijskog zatvorskog iskustva primetio je da je zatvorska hrana danas mnogo bolja nego ranije, i da su zatvorski čuvari sada mnogo humaniji.

"Oni se sada više se brinu o zatvorenicima, ponašaju se kao socijalni radnici." kaže Štumer.

Dodaje da je nekada nekada je bilo manje zatvorenika, a da su sada "natrpani u ćelije kao sardine" . Sa advokatom Valterom Pirkerom (Walter Pirker) napisao je listu predloga za poboljšanje uslova izdržavanja zatvorskih kazni u Austriji za ministra pravde Volfganga Brandštetera (Wolfgang Brandstetter).

On traži da bude više izlazaka van zatvorskog kruga, da se većem broju osuđenika dosude nanogice, i da se češće donose presude kojima se okrivlejni osuđuju na socijalni rad umesto na zatvorske kazne.

Štumer preporučuje i da se prekine sa praksom da se duševno ometeni zatvorenici smeštaju u ćelije zajedno sa onima koji to nisu.

On je na svoj spisak želja stavio i predlog da kazne za one koji ponove krivično delo budu blaže! Štumer kaže da samo zato što su "ponavljači" često dobijaju najtežu kaznu, iako je šteta koju su načinili u potpunoj nesrazmeri sa tom kaznom.Kralj provalnika traži i da se zatvorenici-stranci vrate u svoje domovine i da tamo služe kazne jer kako kaže "nije prijatno boraviti u ćeliji sa nekim čiji jezik uopšte ne razumeš, i ko pet puta dnevno prostire tepih da bi se molio".

Trideset godina proveo iza brave

Ernst Valter Štumer (Ernst Walter Stummer), rođen u decembru 1938, prvi put je osuđen nazatvorsku kaznu 1954. godine. Poslednji put je osuđen u decembru 2012. Ukupno je u zatvoru proveo 30 godina. Završio je pekarski zanat, ali se većinom u životu bavio provalama. Izdavao je i jedančasopis za muškarce i bio vlasnik agencije za hostese. Godine 2009. je objavio knjigu »Kraljprovalnika«, te potom neko vreme nastupao u jednom bečkom kabareu.Austrijski »kralj provalnika« je poznat i po tome što je pre nekoliko godina od Suda za ljudskaprava Evropske Unije tražio da mu se zatvorski staž (bolje) uračuna u penzioni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track