PAPRENO: Kvadrat stana i do 30.000 evra!
Foto: Gregor Titze

Zlatni kvartovi Austrije

PAPRENO: Kvadrat stana i do 30.000 evra!

Austrija -
Najskuplji su luksuzni penthausi na više nivoa u "Zlatnom kvartu" u renoviranom poslovno-stambenom zdanju u istorijskom centru Beča

BEČ - Cene stanova u pojedinim ekskluzivnim lokacijama u Austriji, a većina ih je u centu Beča, premašuju 25.000 evra za jedan kvadratni metar. U nekim slučajevima kvadrat stambenog prostora dostiže čak 30.000 evra.

Tolike su cene za penthause na više nivoa u "Zlatnom kvartu" (Goldenes Quartier), u renoviranom poslovno-­stambenom zdanju u ulici Tuhlauben (Tuchlauben) u istorijskom centru Beča.

Nedaleko odatle, kod bečke Državne opere, cene nekoliko luksuznih apartmana u potkrovlju hotela »The Ring« dostižu 26.000 evra po kvadratu.

Na trećem mestu po skupoći je lokacija uz obalu jezera Mondze (Mondsee) u Gornjoj Austriji. Mondze se nalazi nedaleko od Salcburga i nemačke granice, i imućni Austrijanci, ali ne samo oni ovde kupuju svoje letnje apartmane i plaćaju kvadrat 25.000 evra.

Sledi takođe bečka lokacija u strogom centru grada, Palača Prinčipe (Palais Principe; 24.000 evra/m2).Na krajnjem zapadu Austrije, u skijaškom centru Leh (Lech), u koji već decenijama na zimovanje dolazi svetski džet set, a među njima i holandska kraljevska familija, kvadrat stambenog prostora dostigao je cenu od 20. 000 evra.

Među deset najskupljih lokacija su i Felden (Velden), mondensko letovalište na Vrbskom jezeru (Wörther See), 13. bečka opština, van centra grada, u blizini dvorca i parka Šenbrun. U blizini nekadašnje letnje rezidencije dinastije Habsburg, cena stana kreće se do 18.000­-19.000 evra po kvadratu.

...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja