OBEĆANI GRAD: U Beču se najbolje živi!
Foto: Think

Najnovija studija

OBEĆANI GRAD: U Beču se najbolje živi!

Austrija -
Rangiranje više od 220 velegradova sveta Merser obavlja prema 39 kriterijuma u deset kategorija, socijalnih, ekonomskih, političkih i rekreativnih

BEČ - Beč je ponovo proglašen za najbolji grad na svetu kada je kvalitet života u pitanju, pokazala je studija globalne konsultantske kuće Merser (Mercer).

Beč je na vrhu ove liste neprestano od 2010. godine. U najnovijoj Merserovoj studiji "Quality of Living 2014“ opet je konstatovano ono što mnogi stanovnici austrijske metropole stalno, s ponosom, ponavljaju: "Beč je grad u kojem se najbolje živi.“

Drugo mesto u najnovijoj studiji pripalo je švajcarskom Cirihu, treće novozelandskom Oklendu, četvrto nemačkom Minhenu, peto kanadskom Vankuveru. Rangiranje više od 220 velegradova sveta Merser obavlja prema 39 kriterijuma u deset kategorija, socijalnih, ekonomskih, političkih i rekreativnih. Od osećaja lične sigurnosti i životnog standarda, preko kvaliteta javnog gradskog saobraćaja, obrazovanja, zdravstva i drugih javnih službi, do zelenih površina, povezanosti sa svetom, kulturne i sportske ponude.

Kritičari kažu da je studija jednostrana jer analizira stavove, odnosno zahteve samo poslovnih ljudi, stranaca koji žive u nekom drugom svetskom velegradu, a pritom ne uzima u obzir uslove života stanovnika tih gradova, posebno onih sa prihodima ispod proseka.

Ipak, Merserova studija jeste dobar orijentir­ ako imate šansu da se negde preselite. Osim Beča, mnogi poznati zapadnoevropski gradovi, pogotovo nemačkog govornog područja, kao i najveći gradovi Novog Zelanda, bili bi odličan izbor (pogledajte tabelu ispod).

Ovo su, po Merseru, gradovi u kojima se nabolje živi:1. Beč (Austrija)2. Cirih (Švajcarska)3. Oklend (Novi Zeland)4. Minhen (Nemačka)5. Vankuver (Kanada)6. Dizeldorf (Nemačka)7. Frankfurt (Nemačka)8. Ženeva (Švajcarska)9. Kopenhagen (Danska)10. Bern (Švajcarska)11. Amsterdam (Holandija)12. Velington (Novi Zeland)

Četvrtina Bečija ima strano poreklo

Beč je sedmi najveći grad Evropske Unije i drugi najveći u nemačkom govornom području, ima 1,77 miliona stanovnika, koji žive na 415 km2 teritorije ovog austrijskog grada. Po broju stanovnika Beč je ubedljivo najveća od devet pokrajina Austrije, dok je površinom najmanja pokrajina. Skoro jedna četvrtina stanovništva Beča (23 odsto) su stranog porekla. Plate u gradu su veće od austrijskog proseka, a nezaposlenost malo iznad devet odsto, što je za nekoliko procenata više od austrijskog proseka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track