DONATORSKA KONFERENCIJA: Austrija dala 4 miliona evra za poplavljene u Srbiji i BiH!
Foto: Reuter

Pomoć Balkanu

DONATORSKA KONFERENCIJA: Austrija dala 4 miliona evra za poplavljene u Srbiji i BiH!

Austrija -
I Crveni krst Austrije izdvojio isto toliko nepovratnih sredstava za pogođena područja, saopšteno u Briselu

BEČ - Austrija je za poplavljena područja u Srbiji i BiH dala 4 miliona evra, a Crveni krst Austrije isto toliko nepovratnih sredstava.

Za otklanjanje posledica poplava u Srbiji, na donatorskoj konferenciji u Briselu prikupljeno je 995 miliona evra, a za Bosnu i Hercegovinu 809 miliona.

Predstavnici 23 međunarodne organizacije i banaka, kao i 60 zemalja obećali su da će dostaviti ovu sumu, najvećim delom vrlo povoljnih kredita, u roku od najkasnije šest meseci. Na konferenciji "Obnovimo zajedno", ocenjeno je da su najpreče potrebe Srbije za otklanjanje šteta 830 miliona evra a Bosne - 650 miliona evra, dok je ustanovljeno da je ukupna šteta u Srbiji milijardu i petsto miliona evra, a u Bosni dve milijarde evra.

Prikupljeno je i 42 miliona evra za prekogranične projekte u regionu, mahom za izgradnju sistema za sprečavanje poplava i prirodnih katastrofa, a to je prevashodno uređenje slivova Save i Dunava, izgradnja brana, nasipa, sistema kanala i irigacije.

Najveći deo sredstava biće upotrebljen za obnovu infrastrukture, energetike, puteva, stambenih objekata, kljucnog sektora poljoprivrede i malih preduzeća, piše u zaključcima donatorske konferencije. Zvaničnici Srbije i BiH su potvrdili rešenost da se uključe u Mehanizam civilne zaštite Evropske unije.

Među najvećim donatorima je bila Evropska banka za obnovu i razvoj koja je Srbiji već stavila na raspolaganje 300 miliona evra za obnovu javnog sektora, a Bosni 58 miliona evra, dok je obema zemljama odobreno još po 100 miliona evra za potrebe malih i srednjih opština u otklanjanju posledica poplav

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track