JAVNA TAJNA: Beč centar svetske špijunaže!
Foto: Kompjuter, Reuters

Austrija upletena u gustu mrežu obaveštajaca

JAVNA TAJNA: Beč centar svetske špijunaže!

Austrija -
Strane obaveštajne službe dobro su umrežene sa austrijskom politikom, a mnogi akteri nisu ni svesni koliko su u vodama špijunaže Jedan broj stranih obaveštajnih oficira je u Austriji prijavljen kao diplomatsko osoblje

BEČ - Glavni grad Austrije Beč i dalje je centar svetske špijunaže, a to još jednom potvrđuje najnoviji slučaj otkrića špijuna u Nemačkoj, koji je navodno instrukcije dobijao iz jedne ambasade u Beču, piše austrijska štampa. Austrija ima prijateljski odnos sa stranim obaveštajnim službama, a tome doprinosi i zakon koji zabranjuje samo špijuniranje Austrije, ali ne i delovanje sa ove teritorije na druge zemlje.

Lista diplomatskog kora u Austriji jasno ukazuje da mnoge ambasade imaju više osoblja nego što im treba. Tako SAD i Rusija imaju najviše osoblja u Beču, iako im toliko nije potrebno. Jedan broj stranih obaveštajnih oficira je u Austriji prijavljen kao diplomatsko osoblje u ambasadama, konzulatima i međunarodnim organizacijama.

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc iskoristio je nedavni boravak državnog sekretara SAD Džona Kerija u Beču da bi od njega zatražio razjašnjenje slučaja američke špijunaže u Nemačkoj, preko ambasade u Beču. Iako je Keri obećao da je spreman da reši sva otvorena pitanja, Kurc će najverovatnije dugo čekati na odgovore, ocenjuju austrijski mediji.

Međutim, to neće biti lako, jer, kako austrijskim medijima objašnjavaju bivši obaveštajci, uticaj velikih sila je ogroman u Austriji. Oni, kako naglašavaju, imaju širok spektar mera za sprečavanje donošenja oštrjih zakona.Takođe su strane obaveštajne službe veoma dobro umrežene sa austrijskom politikom, što je javna tajna, a mnogi akteri nisu čak ni svesni koliko su uplivali u vode špijunaže. Pripadnici austrijskih službi razmenjuju svoje informacije sa kolegama iz mnogih država sveta.

Poslanik stranke Zelenih Peter Pilc, zbog novih navoda u medijima, zatražio je uspostavljanje austrijske službe za odbranu od špijunaže, kako bi se nadziralo delovanje američkih obaveštajaca. On je istakao da bi odgovarajući zakon mogao do jeseni da prođe parlament, te isto tako zatražio da se šef predstavništva CIA u Beču protera iz Austrije. Pilc je ukazao da su meta američkih špijuna pre svega međunarodne organizacije u Beču kao što su UN i OEBS. .Prema njegovim rečima, Austrija je centar američke špijunaže jer postoji veoma mali rizik od otkrivanja.

"Služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) posmatra samo delovanja, ali ništa ne preduzima", kritikovao je Pilc.

Agenti širom Balkana

Na međunarodnom tržištu špijunaže austrijske službe su veoma cenjene jer imaju šta i da "nude", pre svega sa Balkana. Naime, Austrija je na Balkanu napravila, kako tvrde bivši obaveštajci, mrežu agenata, koja svoje korene ima još iz doba monarhije. Ta mreža je navodno dodatno izgrađena sa austrijskim vojnim prisustvom u Bosni i na Kosovu. Isto tako i vojni sistem nadzora vazdušnog prostora pruža važne informacije stranim službama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track