PREŠIŠAO KONKURENCIJU: Građani žele Kurca za kancelara!
Foto: Rojter

Galupov barometar

PREŠIŠAO KONKURENCIJU: Građani žele Kurca za kancelara!

Austrija -
Mladi ministar pretekao je i kancelara Vernera Fajmana i svog partijskog šefa, vicekancelara i ministra finansija Mihaela Špindelegera

BEČ - Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz, ÖVP), ministar spoljnih poslova Austrije, trebalo bi da bude novi austrijski savezni kancelar, smatraju i neki njegovi politički protivnici, ali sve više austrijska javnost. U Galupovom političkom barometru Austrije, koji ova agencija redovno radi za list Esterajh (Österreich), rejting Kurca je skočio do neba. Barometar mu je sad u plusu za 55 odsto, što znači da je za 55 odsto veći broj Austrijanaca koji o njemu imaju pozitivno mišljenje od broja onih koji imaju negativno.

Poređenja radi, aktuelnom kancelaru Verneru Fajmanu (Werner Faymann, šef SPÖ) barometar pokazuje minus 21 odsto, dok je vicekancelar i ministar finansija Mihael Špindeleger (Michael Spindelegger, (šef ÖVP) uspeo da padne još daleko više, na minus 43 odsto.

Erhard Busek, bivši austrijski vicekancelar, smatra da je Kurc oživeo austrijsku spoljnu politiku. I nezavisni politički analitičari potvrđuju da je sadašnji austrijski ministar spoljnih poslova nesumnjivo najveća nada Narodnjačke partije Austrije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track