Arheolozi pronašli groblje rimske elite iz petog veka

Otkriće u Burgenlandu

Arheolozi pronašli groblje rimske elite iz petog veka

Austrija -
Pošto su pronađeni vredni predmeti, poput novčića, srebrnog nakita i keramičkih predmeta, stručnjaci smatraju da je na ovom groblju sahranjivani elitni članovi tadašnjeg društva

UNTERLOISDORF - Aheolozi su u opštini Oberpulendorf u Burgenlandu otkrili rimsko groblje iz petog veka nove ere. Pre nekoliko dana naišli su na skelet, kako se ispostavilo, rimskog oficira, a kasnije je utvrđeno da se radi o čitavom kompleksu grobova i grobnica. Rimski oficir bio je vezan, a preko njegovih posmrtnih ostataka stavljena je oštrica pluga, da se ne bi, kako se u ono vreme verovalo, vratio na ovaj svet.

Budući da je zemlja u ovom delu Austrije izuzetno kisela, arheolozi su uspeli da pronađu samo neznatne delove skeleta preminulog. Ipak, pošto su u grobu pronađeni vredni predmeti, poput novčića, srebrnog nakita i keramičkih predmeta, stručnjaci smatraju da je na ovom groblju sahranjivana elita tadašnjeg društva. Rimskog vojskovođu eksperti su prepoznali zahvaljujući bronzanoj kopči na kaišu.

U okviru groblja, koje je najverovatnije bilo u upotrebi od prvog do petog veka nove ere, pronađeno je 25 grobova i deset pogrebnih lomača. Interesantno je da u grobovima za sada nije pronađen nijedan hrišćanski relikt, iako je Rimsko carstvo u ovom periodu već prihvatilo hrišćanstvo. Radovi na iskopavanjima počeli su u maju, a arheolozi su sigurni da se u blizini groblja nalazi i naseobina, za kojom sada tragaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track