Gde je novac namenjen za gradnju socijalnih stanova?
Foto: Kurir Austrija

Kritika na račun austrijske vlade

Gde je novac namenjen za gradnju socijalnih stanova?

Austrija -
Predsednik Radničke komore Austrije Rudolf Kaske zatražio od crveno-crne koalicije da održi obećanje, pre svega u oblasti izgradnje socijalnih stanova

SALCBURG - Predsednik Radničke komore Austrije Rudolf Kaske kritikovao je rad crveno-crne koalicije, koja, kako kaže, u državu ne ulaže obećani novac!

Kaske je od vlade zatražio da pokaže hrabrost i održi obećanje, pre svega u oblasti izgradnje socijalnih stanova. Vlada je, naime, pred parlamentarne izbore obećala 676 miliona evra za izgradnju novih stanova.

Posle formiranja vlade, u programu se spominjalo samo 276 miliona, a danas je reč o jedva 180 miliona koji će biti uloženi u stanogradnju do 2018. godine. Predsednik Radničke komore smatra da je to premalo ovca.

Svi zaposleni u Austriji, kao i njihovi poslodavci, plaćaju određenu sumu novca na ime doprinosa za izgradnju novih stambenih objekata. Na godišnjem nivou reč je o 900 miliona evra, pa se postavlja pitanje gde taj novac odlazi, i zašto se, kada se novac već ne troši namenski, ovaj doprinos ne ukine?

Osim ulaganja u stambenu politiku, republička Radnička komora od vlade traži i poboljšanje uslova u vrtićima i celodnevnim školama, kao i ulaganja u smanjenje broja nezaposlenih.

“Kada vlada ulaže novac, nastaju nova radna mesta, što će smanjiti broj nezaposlenih građana. Austrijskoj privredi treba podstrek”, kaže Kaske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track