ŽALIĆE SE USTAVNOM SUDU: Taksista mora u zatvor zbog kazni za parking!

Nije usamljen slučaj

ŽALIĆE SE USTAVNOM SUDU: Taksista mora u zatvor zbog kazni za parking!

Austrija -
Skreta nije usamljeni slučaj. U 2013. godini čak 6.849 Austrijanaca je zbog neplaćene prekršajne kazne završilo u zatvoru

BEČ - Bečki taksista Georg Skreta (50), moraće da odleži 129 dana zatvora, jer nema da plati nagomilane kazne za nepropisno parkiranje. Bečlija državi duguje 9.000 evra, a osim zatvora nema drugog izlaza.

“Kod kuće imam bolesnu ženu i dvoje male dece. Nemam novca da platim kazne, a ako me pošalju u zatvor kako će oni da prežive?!”, očajan je Skreta.

Taksista je odlučio da se ne predaje i da slučaj dovede do Ustavnog suda.

“Paradoksalno je to što ozbiljne kazne koje izrekne sud mogu biti odrađene kroz društveno-korisni rad, dok kod prekršajnih kazni to nije slučaj”, smatra Skreta. On kao bivši šef malog preduzeća za iznajmljivanje taksija nije ispunio uslove za dobijanje dozvole za parkiranje (Parkpickerl), te se tako na njegovo ime nakupilo mnogo kazni.

Skreta nije usamljeni slučaj. U 2013. godini čak 6.849 Austrijanaca je zbog neplaćene prekršajne kazne završilo u zatvoru. Austrijski zakon u ovom slučaju ne predviđa mogućnost odsluženja kazne kroz društveno-korisni rad, a poslednji zahtev za izmenu zakona odbijen je u junu 2014. godine. Interesantno je da građani koji svoje vozilo pogrešno parkiraju moraju u zatvor, dok, na primer, utajivačima poreza zakon dopušta društveno-korisni rad.

Političari ovaj paradoks pravdaju činjenicom da je organizovanje i pronalaženje adekvatne institucije za izvršenje društveno-korisnog rada izuzetno dugo i komplikovano, te se ne može svima izaći u susret. Sa druge strane, svaki dan zatvora državu košta 100 evra, što u slučaju Georga Skrete znači 12.900 evra. On je već četiri puta zbog istog “zločina” u zatvoru proveo po šest nedelja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track