Najnovije vesti

ZA POŠTENU KUPOVINU: Austrijanci kupuju sve više fertrejd proizvoda

POSTAJE TREND

ZA POŠTENU KUPOVINU: Austrijanci kupuju sve više fertrejd proizvoda

Austrija
16:36h
Najviše se kupuje voće, a slede kafa i čaj, cveće, bezalkoholna pića, slatkiši i razne grickalice. U Austriji već 970 proizvoda ima fertrejd simbol na pakovanju

BEČ - Austrijanci kupuju sve više proizvoda sa međunarodno poznatim simbolom "fertrejd" (Fairtrade - poštena kupovina). Ovako označena roba garantuje da poljoprivrednici koji proizvode sirovinu za ove proizvode (kafa, kakao, čaj, voće, povrće, cveće, pamuk) nisu izrabljivani, bilo od globalnih korporacija ili lokalnih mafijaša i mešetara.

U prvoj polovini ove godine promet proizvoda sa fertrejd simbolom u Austriji porastao je za 11 odsto u odnosu na prvih šest meseci prošle godine i dostigao 69,9 miliona evra. Ovim se nastavlja trend iz 2013. godine, kada je promet ovom robom porastao za više od 20 odsto u odnosu na 2012. Najveći ovogodišnji rast potražnje za fertrejd proizvodima je za kafom (+18 odsto), slatkišima (+25 odsto) i pamučnom odećom (+55 odsto).

Ako se posmatraju udeli pojedinih fertrejd proizvoda u ukupnom prometu, najviše se kupuje voće, a slede kafa i čaj, cveće, bezalkoholna pića, slatkiši i razne grickalice. U Austriji već 970 proizvoda ima fertrejd simbol na pakovanju, a njima trguje 106 preduzeća.

U svetu radi više od 1.200 fertrejd zadruga, kojima pripadaju i brojne plantaže
U svetu radi više od 1.200 fertrejd zadruga, kojima pripadaju i brojne plantaže

Udruženje Fertrejd Austrija ne trguje ovom robom, ono samo izdaje certifikate. Udruženje ima 25 članskih organizacija i veći broj državnih, crkvenih i privatnih sponzora. Većinom se finansira iz licenci za fertrejd znak. Širom sveta, njegovog manje razvijenog dela, po "fer standardima", radi više od 1.200 zadruga sitnih poljoprivrednika, plantaža i cvećarskih farmi.

Ispunjavanje standarda nadgleda posebna organizacija Flo­-Cert. Poljoprivrednici koji su u ovom sistemu sigurni su da će im proizvodnja biti finansirana i žetva otkupljena po dogovorenim cenama. Istovremeno, kupci mogu biti sigurni da su ovi proizvodi pošteno plaćeni, da u njihovoj proizvodnji nije bilo eksploatacije dečijeg rada i da nisu uzgajani iz genetski modifikovanog semena.

Fertrejd simbol garantuje i poštovanje propisa o zaštiti na radu, a osigurava i transparentnost novčanih i robnih tokova. Iz prometa fertrejd robe, u proj polovini ove godine, iz Austrije je otišlo 14,5 miliona evra fertrejd proizvođačima iz Afrike, Azije i Južne Amerike.

Predsednik Fišer pije fertrejd kafu

Kabinet predsednika Рepublike Austrije i predsednik Hajnc Fišer (Heinz Fischer) lično podržavaju fertrejd sistem. Neke sorte kafe koje gostima nudi predsednik Austrije tradicionalno su sa znakom fertrejd.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...