Kurc za oštrije zakone protiv džihadista
Foto: Rojters

Borba protiv radikalnog islamizma

Kurc za oštrije zakone protiv džihadista

Austrija -
Šef austrijske diplomatije je podvukao da država mora jasno pokazati svoj stav, ali da odgovornost ima i islamska verska zajednica

BEČ - Ministar inostranih poslova i integracije Austrije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) izjasnio se za oštrije zakone protiv radikalnog islamizma.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Kronen cajtung", ocenio da su mladi ekstremisti ogromna pretnja po bezbednost.

"Radi se o najtežem obliku kriminala. Zbog toga se odlučno mora delovati protiv džihadista i to sa dve vrste mera. Prva je borba vlasti tamo gde se događa radikalni islamizam, što policija čini dosledno. Drugo, preventivno protiv džihadista treba delovati i oštrijim zakonima. Moramo prilagoditi zakonske odredbe kako mlade ljude više ne bi podstrekavali propovednici mržnje", objasnio je Kurc.

On se založio da se kazne za zločine širenja mržnje i podstrekavanja pooštre i da sejanje mržnje postane kažnjivo i kada je reč o manjim grupama, kao i o medijima.

Kurc je podvukao da država mora jasno pokazati svoj stav, ali da odgovornost ima i islamska verska zajednica.

Islamska zajednica, prema njegovim rečima, ima mogućnost da bira hodže i odgovorna je za džamije u Austriji, a ima i dobre kontakte sa verskim udruženjima.

"Tu se dosta može uraditi na prevenciji. Islamska zajednica ima odgovornost da svoje odgovorne ljude navede da čim vide nepropisno ponašanje to i prijave. Istovremeno se ne sme praviti greška i oko 500.000 muslimana koji žive u Austriji staviti pod opštu sumnju", podvukao je Kurc, ukazujući da je velika većina dobro integrisana i daje svoj doprinos društvu.

"Međutim, svaki džihadista je jedan džihadista previše i pretnja po našu bezbednost", naglasio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track