SUMNJIVO: Ko stoji iza vrtoglavog uspeha dnevnog lista Hojte?

Zemljotres na medijskoj sceni Austrije

SUMNJIVO: Ko stoji iza vrtoglavog uspeha dnevnog lista Hojte?

Austrija -
List od javnih preduzeća na ime reklama dobija 84 miliona evra, od toga pet miliona od odseka i firmi za koje je svojevremeno, u ulozi bečkog gradskog ministra za stambenu politiku, bio nadležan aktuelni republički kancelar Verner Fajman

BEČ - Na sajtu nezavisne stranice "Dossier" (www.dossier.at), koja se bavi istraživačkim novinarstvom, od danas će građani besplatno moći da pogledaju dokumentarnu seriju "U mreži besplatnih novina" (Im Netz der Gratiszeitung), koja se bavi sumnjivo vrtoglavim uspehom besplatnog austrijskog dnevnog lista Hojte.

Uspon ovih novina, pokrenutih 2004. godine, zaista je nezabeležen: samo šest godina po osnivanju Hojte je postao vodeći list na bečkom tržištu, a 2014. je broj dva u čitavoj Austriji. Ko zapravo vuče konce i profitira od besplatnih novina i dalje se ne zna, budući da su se vlasnici (zna se da ih je dvojica) dobro sakrili iza guste mreže privatnih donacija i poverenika.

"Dossier" je otkrio da Hojte od nastanka pripada dvema osobama (odnos: 74% : 26%), a njihova imena su do danas tajna. List od javnih preduzeća na ime reklama dobija 84 miliona evra: 41,5 miliona od grada Beča i njegovih preduzeća, a pet miliona od odseka i firmi za koje je svojevremeno, u ulozi bečkog gradskog ministra za stambenu politiku, bio nadležan šef Socijaldemokratske stranke (SPÖ), sada aktuelni republički kancelar Verner Fajman (Werner Faymann).

"Dossier" je, takođe, otkrio da je Fajman, svojevremeno, tri meseca pre osnivanja dnevnog lista Hojte povećao budžet za reklamiranje magistratskog odeljenja MA50 (stanovanje) za 1,2 miliona evra, a sve to za potrebe kampanje u periodu avgust-oktobar 2004. Usred kampanje, 6. septembra 2004. godine, izlazi prvi broj dnevnog lista Hojte.

Redakciji stranice "Dossier" u dva navrata (2012. i 2014. godine) pretila je glavna urednica ovog lista Eva Dišan (Eva Dichand), koja je tvrdila da će protiv njih podići tužbu ukoliko nastave da ih povezuju sa Fajmanom i Socijaldemokratskom partijom.

Ipak, u svom istraživanju novinari "Dossier" su otkrili da se među saradnicima lista Hojte konstantno javljaju imena onih koji su radili ili sarađivali sa SPÖ, poput Volfganga Janskija (Wolfgang Jansky), koji je pre nego što je preuzeo mesto direktora ovog lista, deset godina radio kao Fajmanov portparol.

Osim toga, do 2010. godine, kada je SPÖ sam upravljao Bečom, grad je bio najveći klijent ovog lista u oblasti prodaje oglasnog prostora (41,5 miliona evra za deset godina). Prvi deo dokumentarnog serijala moguće je pogledati na: http://www.dossier.at/inserate/thema/im-netz-der-gratiszeitung/.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track