FPÖ BESAN NA HOJPLA: Ovoga nema ni u banana republici!
Foto: Milan Ilić

Zaratili zbog mladog desničara

FPÖ BESAN NA HOJPLA: Ovoga nema ni u banana republici!

Austrija -
Gradonačelnik Hojpl se u poslednje vreme kreće po tankom ledu, ali led je juče definitivno pukao, kaže Johan Gudenus, predsednik slobodarskog odborničkog kluba u gradskoj skupštini Beča

BEČ - Odbijanje gradonačelnika Beča Mihaela Hojpla (Michael Häupl, SPÖ) da imenuje kandidata Slobodarske partije (FPÖ) Maksimilijana Krausa (Maximilian Krauss) na mesto potpredsednika Gradskog prosvetnog saveta izazvao je burne reakcije u vrhu FPÖ.

Šef plavih Hajnc Kristijan Štrahe (Heinz­ Christian Strache), ogorčen je što, kako kaže, gradonačelnik negira demokratsko pravo FPÖ da nominuje svog kandidata:

"Bečkog gradonačenika poslednjih meseci doživljavamo kao nekoga ko sve više traži zaklon u antidemokratskim merama. On očigledno vlada prema maksimi da su pravo i zakon nešto što on smatra da jesu. To je apsolutistički i nedemokratski. Teže kvalifikacije neću sada da izgovorim. Ipak, to što gradonačelnik radi ne događa se ni u banana ­republici!

Johan Gudenus (Johann Gudenus), predsednik slobodarskog odborničkog kluba u gradskoj skupštini Beča, dodao je kako se gradonačelnik Hojpl u poslednje vreme kreće po tankom ledu, ali da je juče led definitivno pukao, pa ne bi trebalo da se čudi ako mu "budu mokra stopala i navuče prehladu“.

"Demokratija nije samo upražnjavanje moći, nego i dozvoljavanje demokratske opozicione kontrole. Nedozvoljavanje Krausu da dođe na funkciju je svojevoljan čin, odluka iz straha crveno-­zelene bečke vlade, koja u strahu čini sve veće greške", smatra predsednik bečkih odbornika FPÖ­.

Maksimilijan Kraus
Maksimilijan Kraus

Maksimilijan Kraus je naglasio da u svojoj kratkoj političkoj karijeri nikada nije imao ništa što bi moglo da mu se prebaci.

"Mladi slobodarci nikada nisu tražili nešto slično, poput zahteva socijaldemokratske omladine da se legalizuje marihuana", kaže Kraus. On dodaje da je tačno da ga je organizacija "SOS ­- Sabrat“ (SOS ­Mitmensch) jednom prijavila zbog potpirivanja mržnje, ali da je posle nekoliko dana državno tužilaštvo odbacilo slučaj i da je inicijator prijave morao javno da mu se izvini.

Kraus kaže da je još uvek spreman da da svoj doprinos i "unese svež vetar“ u Gradski prosvetni savet Beča i da se nada da će se nepravda uskoro ispraviti. Slobodarska partija će podneti više tužbi za nepoštovanje bečkog gradskog ustava, najavljuje vrh FPÖa.

Kraus za Hojpla rekao da je turski gradonačelnik!

Pojedini eksperti tvrde da su neke diskutabilne političke izjave Krausa navele Hojpla da ga ne imenuje na funkciju. Kraus je, između ostalog, izjavio da je Hojpl "turski gradonačelnik“, zalagao se za vraćanje austrijskih Turaka u Tursku, za posebna odeljenja za decu stranaca koja ne znaju nemački, kao i za hemijsku kastraciju silovatelja dece.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track