SVE POPULARNIJI: Ovaj čovek vraća austrijske narodnjake u život!
Foto: ÖVP

Građani mu veruju

SVE POPULARNIJI: Ovaj čovek vraća austrijske narodnjake u život!

Austrija -
Ako se ovaj trend nastavi narodnjaci bi za mesec dana mogli da sustignu socijaldemokrate, koji prema ovoj anketi trenutno zauzimaju drugu poziciju, sa podrškom od 25 odsto ispitanih

BEČ - Nakon povlačenja Mihaela Špindelegera (Michael Spindelegger) sa mesta šefa Narodne partije Austrije (ÖVP) i dolaska Rajnholda Miterlenera (Reinhold Mitterlehner) na tu funkciju, ovaj stranci svakodnevno raste rejting, pokazala je anketa koju je sproveo Galup.

Sa smenom vlasti na čelu narodnjaka, vratilo se poverenje građana Austrije u ovu partiju. Broj onih koji bi sada glasali za njih svake nedelje se povećava za jedan procenat. Njihov trenutni rejting dosegao je nekadašnjih 21 odsto. Ako se ovaj trend nastavi narodnjaci bi za mesec dana mogli da sustignu socijaldemokrate, koji prema ovoj anketi trenutno zauzimaju drugu poziciju, sa podrškom od 25 odsto ispitanih. Među austrijskim biračkim telom i dalje vodi Slobodarska partija, kojoj veruje 27 odsto građana.

Prema Galupovoj anketi novi šef narodnjaka i trenutni austrijski vicekancelar Rajnhold Miterlener vodi u direktnom duelu sa premijerom Vernerom Fajmanom (Werner Faymann, SPÖ). Miterlenera bi na mestu premijera želelo da vidi 28 odsto ispitanih, a Fajmana jedan procenat manje (27 odsto).

Kada je ekonomska kompetentnost u pitanju, u ovom istom duelu opet vodi Miterlener sa ubedljivih 57 prema 10 odsto. Na pitanje koji je od njih dvojice kompetentniji da sprovede poreske reforme, ispitanici su i ovde svoju podršku dali Miterleneru sa 43 naprema 15 odsto.

Anketrirani daju prednost Fajmanu po pitanju obrazovanja (26 prema 25 odsto) i po pitanju socijalne pravednosti (44 naprema 20 odsto).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track