TRAŽI SE POLITIČKO REŠENJE: Fajman telefonom razgovara sa Putinom
Foto: Reuter

Ukrajinska kriza

TRAŽI SE POLITIČKO REŠENJE: Fajman telefonom razgovara sa Putinom

Austrija -
Austrijski kancelar početkom oktobra planira da putuje u Kijev gde bi se sastao sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom

BEČ - Austrijski kancelar Verner Fajman (Werner Faymann) započeo je danas svoju ranije najavljenu misiju za pokušaj rešenja ukrajinske krize, za koju ističe da je važno naći političko rešenje.

On je, pred odlazak u Rim na sastanak sa ministarkom inostranih poslova Italije i budućom šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini podvukao da striktno odbija vojno rešenje.

Nakon razgovora sa Mogerini u Rimu Fajman će telefonom razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Razgovaraćemo možda još danas ili sutra", kazao je Fajman, prenosi APA.

On početkom oktobra planira da putuje u Kijev gde bi se sastao sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom. Tom prilikom Fajman želi da Ukrajini približi model neutralnosti. Kancelar je kazao da u tražena politička rešenja ukrajinskog konflikta spadaju i ekonomske sankcije EU protiv Rusije.

"Važno je da se vidi da se mi politički branimo“, poručio je on dodajući da se postavlja pitanje gde politika ruskog uticaja ima kraj.

"Na Baltiku ili u Transnjistriji“, upitao je Fajman dodajući da i tamo živi ruska manjina, koja mora da dobije odgovarajuća prava.

On je istakao da Austrija kao i svi njeni susedi cene nezavisnost, ukazujući da se prilikom naglašavanja nacionalnih vrednosti ne sme gledati u stranu kada se ugrožava suverenitet jedne zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja