Putin želi da se mirovni pregovori sa Ukrajinom održe u Beču!
Foto: AP

Fajman i Putin razgovarali telefonom

Putin želi da se mirovni pregovori sa Ukrajinom održe u Beču!

Austrija -
Kako je rečeno iz kabineta austrijskog kancelara, ruski predsednik je u razgovoru, koji je vođen na nemačkom jeziku, ocenio da postoji postepeni pozitivni razvoj u konfliktu u Ukrajini

BEČ - Austrijski kancelar Verner Fajman (Werner Faymann) večeras je razgovarao telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u sklopu svoje inicijative za rešenje ukrajinske krize.

Prethodno je Fajman boravio u Rimu gde je razgovarao sa ministarkom inostranih poslova Italije i budućom šeficom evrospke diplomatije Federikom Mogerini, sa kojom je usglasio stavove.

U telefonskom razgovoru Fajman je preneo Putinu šta EU očekuje od Rusije za ukidanje sankcija. Prema pisanju austrijskih medija, Rusija mora svoje vojnike u potpunosti da povuče iz istočne Ukrajine, da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i treba da podrži dogovoreni mirovni plan.

Kako je rečeno iz kabineta austrijskog kancelara, Putin je u razgovoru, koji je vođen na nemačkom jeziku, ocenio da postoji postepeni pozitivni razvoj u konfliktu u Ukrajini. Putin je, kako se navodi, rekao da bi Beč bio dobro mesto za moguće mirovne pregovore i podvukao da veoma ceni doprinos Austrije u mirovnom procesu.

Austrijski kancelar krajem meseca, odnosno početkom oktobra namerava da otputuje u Kijev gde će razgovarati sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track