MAJKA ANKA OČAJNA: U džihad otišao i mladi Hrvat iz Austrije!
Foto: Kurir štampano

Napustio porodicu

MAJKA ANKA OČAJNA: U džihad otišao i mladi Hrvat iz Austrije!

Austrija -
Ključni trenutak za Kristijana je, najverovatnije, bio trodnevni boravak u Beču. Sumnja se da je tamo, u jednoj džamiji, prihvatio radikalne stavove

SALCBURG - Austrijanac koji je nedavno prešao u islam i otišao u džihad u Siriju je mladić hrvatskog porekla, ima 25 godina i zove se Kristijan, objavili su austrijski mediji.

Oni su stupili u kontakt sa njegovm majkom Ankom, Hrvaticom rodom iz Bosne i Hercegovine, koja sa starijim sinom Ilijom živi u mestu Miterzil u pokrajini Salcburg.

Nesrećna majka kaže da je još uvek u šoku i da ne može da poveruju da je njen sin krenuo stopama islamskih ekstremista

"Kristijan je pre dve godine prešao u islam. Nakon toga, životni stavovi su mu postajali sve radikalniji. Hteo je da ide u, kako je govorio, sveti rat, da se pridruži radikalnim islamistima na Bliskom Istoku", izjavila je očajna majka reporteru radija "Antena Salcburg".

"Bez reči sam, beskrajno sam tužna, strašno brinem", kaže Anka.

Ključni trenutak za Kristijana je, najverovatnije, bio trodnevni boravak u Beču. Sumnja se da se tamo, u jednoj džamiji, dodatno radikalizovao. Prijateljski krug mu se potpuno izmenio, a istovremeno se potpuno udaljio od porodice.

"Strahujem da je otišao u Siriju. Ništa drugo ne znam", kaže majka. Kristijan pre odlaska iz kuće nije ostavio nikakvu poruku.

Njegov brat Ilija potvrđuje da porodica sumnja da se Kristijan zaputio u Siriju, a njim je, najverovatnije, otišao još jedan mladić.

Austrijske vlasti procenjuju da je do sada iz Austrije u džihad otišlo 130 ljudi. Oko 40 se vratilo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track