VOZAČI, SAD STE NADRLJALI: Uskoro radar koji otkriva da li pričate na mobilni dok vozite!

Revolucija u kontroli saobraćaja

VOZAČI, SAD STE NADRLJALI: Uskoro radar koji otkriva da li pričate na mobilni dok vozite!

Austrija -
Novi radarski pištolj biće u stanju da prepozna da li neko u automobilu koristi mobilni telefon, ali još uvek nije potvrđeno da li pravi razliku između vozača i suvozača

BEČ - Austrijska policija uskoro bi mogla da počne da koristi radarske pištolje koji putem specijalnih frekvencija mogu da detektuju da li vozači razgovaraju telefonom ili pišu poruke tokom vožnje! Potvrđeno je da bi ova tehnička inovacija uskoro mogla da bude deo "arsenala" austrijske saobraćajne policije.

Američki proizvođač ComSonics potvrdio je da je ovaj uređaj u poslednjoj razvojnoj fazi i da će uskoro biti pušten u prodaju. Novi radarski pištolj biće u stanju da prepozna da li neko u automobilu koristi mobilni telefon, ali još uvek nije potvrđeno da li pravi razliku između vozača i suvozača.

Nerešeno je i pitanje zaštite podataka, jer, budući da radi sa frekvencijama, teoretski je moguće da bi ovaj uređaj mogao da snima i reprodukuje telefonske razgovore! Iako još nije dao jasne odgovore na ova pitanja, ComSonic je uveren da ovaj uređaj predstavlja revoluciju u sistemu radarske kontrole.

Rezultati ispitivanja Instituta za empirijsko socijalno istraživanje (IFES) pokazuju da više od polovine Austrijanaca razgovara mobilnim telefonom u toku vožnje. Čak 64 odsto vozača u toku vožnje koristi mobilni telefon, 53 odsto pažnju usmerava na događaje van puta i izvan vozila, dok 46 odsto podešava svoje radio-aparate.

Podsetimo, uzrok svake treće saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom na austrijskim auto-putevima je nepažnja vozača.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track