Austrija će oduzimati pasoše svima koji odlaze u džihad!
Foto: Kurir Austrija

Zakonske mere protiv ekstremizma

Austrija će oduzimati pasoše svima koji odlaze u džihad!

Austrija -
Mere ministarke Mikl-Lajtner usmerene su protiv osoba koje učestvuju u ekstremističkim delima izvan zemlje, na primer kroz priključenje džihadističkim grupacijama

BEČ - Austrijska vlada uputila je na razmatranje prve zakonske mere kojima treba da se oteža učešće austrijskih državljana u ekstremističkim aktivnostima.

U predlogu mera ministarke unutrašnjih poslova Johane Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leinter) nalaze se, između ostalih, mogućnost za oduzimanje austrijskog državljanstva dvojnim državljanima u slučaju da učestvuju u oružanim sukobima u inostranstvu, kao i onemogućavanje putovanja maloletnicima izvan EU bez odobrenja roditelja ili staratelja.

Mere ministarke Mikl-Lajtner usmerene su protiv osoba koje učestvuju u ekstremističkim delima izvan zemlje, na primer kroz priključenje džihadističkim grupacijama.

Po prvi put bi se omogućilo oduzimanje austrijskog pasoša za takvo delovanje. Do sada je bilo moguće oduzimanje pasoša samo u slučaju da neko dobrovoljno služi vojsku u drugoj državi.

Ubuduće to će važiti i za borbe u inostranstvu izvan zvanične vojne obaveze, objasnilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.Ta mera, međutim, odnosi se samo na dvojne državljane, jer bi oduzimanje pasoša onima koji imaju samo austrijski pasoš bilo suprotno međunarodnom pravu, ukazuje ministarstvo.

Rok za razmatranje dva predloga za izmenu zakona ističe, kako je naglašeno, 22.oktobra. Inače planirano je uvođenje i zabrane nošenja ekstremističkih simbola na javnim mestima. Svim ovim merama austrijska vlada namerava da se bori pre svega protiv islamskog ekstremizma, koji je u stalnom porastu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track