FAJMAN: Smanjićemo poreze!
Foto: Kurir Austrija

AUSTRIJSKA VLADA SE DOGOVORILA

FAJMAN: Smanjićemo poreze!

Austrija -
Na zasedanju u štajerskom zimovalištu Šladmingu vlada se okvirno dogovorila o obimu rasterećenja poreskih obveznika za oko pet milijardi evra godišnje

BEČ - Austrijska vlada je uspela okvirno da se dogovori na zasedanju u štajerskom zimovalištu Šladmingu, o obimu rasterećenja poreskih obveznika. Naciji je obećano da će joj nameti biti smanjeni za oko pet milijardi evra godišnje.

Kancelar Verner Fajman (Werner Faymann, SPÖ) je čak izjavio da bi ova svota rasterećenja mogla da bude i veća. Fajman i njegova partija promovišu novi model poreske reforme koju su osmislili Savezni sindikati i Radnička komora, a koja podrazumeva uvođenje poreza na imovinu i smanjivanje dažbina na rad. Naime porezi i doprinosi na plate zaposlenih u Austriji su među najvećima u svetu.

Međutim, vlada još nije objasnila kako namerava da nadoknadi rupu u budžetu od tih pet milijardi evra. Ako vlada smanji poreze i doprinose moraće da pronađenove izvore prihoda, ili znatno smanjiti svoje troškove, reformom državne uprave i drugim merama.

Takođe, još nije jasno kojim tempom će se sprovoditi poreska reforma. Socijaldemokrate (SPÖ) su da se to uradi što pre, dok su narodnjaci (ÖVP), koji drže savezno ministarstvo finansija i ministarstvo privrede, za laganiji pristup.

Ministar finansija Hans­Jerg Šeling (Hans­Jörg Schelling) izjavio je da će reforma biti sprovedena u tri faze, od kojih prva počinje 2016.godine.

Glavni izazov vlade nije kako da smanji poreze, nego kako da prestane sa svakogodišnjim dodatnim zaduživanjem, eliminiše tekući državni deficit, i snizi ukupan javni dug. Austrije mora da smanji ukupan državni dug koji je već premašio 80 odsto bruto­domaćeg proizvoda. Zbog rasta duga, uzrokovanog pre svega spasavanjem od bankrota Hipo banke (Hypo Alpe-Adria), uzdrman je i kreditni rejting Austrije koji je snižen sa „petice“ (AAA) na „četvorku plus“(AA+).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja