Austrija zabranjuje upotrebu simbola Islamske države!
Foto: Rts.rs

Borba protov terorizma

Austrija zabranjuje upotrebu simbola Islamske države!

Austrija -
Zastavama, oznakama ili amblemima ID to jest Al Kaide, kao i grupacija bliskih tim terorističkim organizacijama ubuduće neće biti mesta u Austriji, a zabraniće se i njihovo korišćenje i na internetu

BEČ ­ Predlog zakona o zabrani nošenja simbola terorističkih organizacija, poput Islamske države (ID) i Al Kaide u javnosti biće uskoro pred poslanicima austrijskog parlamenta. Prema tom predlogu svakome ko ne poštuje zakon i nosi simbole ID na javnom mestu preti zatvorska kazna i do šest nedelja.

Zakon, koji je parlamentu uputila na razmatranje ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl­-Lajtner, kako se ističe nije usmeren protiv verskih obeležja. Radi se samo o specifičnom korišćenju tih simbola za protivnoustavne svrhe u posebnom kontekstu sa primenom sile, podvlači Ministarstvo. Novim zakonom, prema njenim rečima, biće dat doprinos delovanju protiv radikalizacije i regrutovanja islamista za borbe.

Simbolima kao što su zastave, oznake ili amblemi ID to jest Al Kaide, kao i grupacija bliskih tim terorističkim organizacijama ubuduće neće više biti mesta u Austriji, poručuju zvaničnici dodajući da je zabranjeno njihovo korišćenje i na internetu.

Za nepoštovanje odredbi ovog zakona predviđa je i novčana kazna u visini od 4.000 evra, odnosno do mesec dana. Oni koji ponove delo biće kažnjeni sa do 10.000 evra, odnosno do šest nedelja pritvora.

"Detaljno razmatramo zakon kako bi onemogućili bilo kakovu "rupu u zakonu" koju bi kasnije džihadisti mogli da iskoriste", objasnila je Mikl-­Lajtner.Ovo je već treći nacrt zakona na sličnu temu koji su u na ekspertnu analizu dobili državni pravnici, pre nego što predloženi zakoni uđu u parlamentarnu proceduru i izglasavanje. Pre manje od nedelju dana Mikl-­Lajtnerova je uručila pravnim stručnjacima na kontrolu predlog novih odredbi u Zakonu o državljanstvu Republike Austrije. Analizu eksperata mora da prođe i strožije odredbe krivičnog zakonika o zabrani podsticanja mržnje (religijske, rasne, nacionalne i sl.). Ministarka unutrašnjih poslova kaže da će se nastaviti sa zalaganjem za daljnje pooštravanje zakona na ovom području.

Milan Ilić / Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja