POSLE 200 GODINA: Mocartove partiture pronađene u Budimpešti!
Foto: AFP/AFP ATTILA KISBENEDEK

Otkud u Mađarskoj

POSLE 200 GODINA: Mocartove partiture pronađene u Budimpešti!

Austrija -
Kada sam shvatio da se radi o notnim papirima Volfganga Amadeusa Mocarta sa kraja 18. veka, srce je počelo da mi lupa kao ludo, izjavio je srećni pronalazač Balaš Mikuši

BUDIMPEŠTA/SALCBURG - Zagubljeni listovi partiture sonate br. 11 u A-duru Volfganga Amadeusa Mocarta, pronađeni su posle 200 godina u Nacionalnoj biblioteci u Budimpešti. Originalni rukopisi iz 1783. godine pronađeni su sasvim slučajno, među gomilama notnih papira.

„Kada sam shvatio da se radi o Mocartovim zapisima sa kraja 18. veka, srce je počelo da mi lupa kao ludo“, izjavio je srećni pronalazač, Balaš Mikuši (Balasz Mikusi). Sonata u A-duru, koju je salcburški vunderkind komponovao sa 27 godina, spada u Mocartova najpoznatija dela, a pronalazak četiri lista ove partiture treba zahvaliti pedantnom arhivatorskom radu Balaša Mikušija, koji već pet godina precizno arhivira gomile pojedinačnih listova zaturenih u ovoj biblioteci.

Jedan od notnih listova Mocartove sonate
Jedan od notnih listova Mocartove sonate

Na listovima je zapisana sonata u A-duru sa minimalnim razlikama u notama i tempu, gotovo nečujnim laičkom uhu. Mocart, koji je ovu sonatu napisao godinu dana nakon što se oženio svojom Konstancom, nikada nije bio u Mađarskoj, pa ostaje pitanje kako je ovako vredan dokument završio u biblioteci u Budimpešti. Autentičnost pronađene partiture potvrdio je i Ulrih Lajzinger (Ulrich Leisinger), vodeći austrijski poznavalac života i rada salcburškog kompozitora.

„Ovo je bez sumnje Mocartov rukopis. Papir na kome je zapisana ova sonata takođe je karakterističan za ovaj period“, potvrdio je Lajzinger, koji je odmah po pronalasku izgubljenih hartija otputovao u Budimpeštu.

Pronađena partitura će 5. oktobra na kratko biti izložena u salcburškom Mocarteumu, ali će papiri ipak ostati u Budimpešti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track