Austrija odbila da isporuči plaćenog ubicu Rusiji!
Foto: Interpol

Bečki sud nastavlja istragu

Austrija odbila da isporuči plaćenog ubicu Rusiji!

Austrija -
Anatolij R. (38) koji uhapšen u februaru u Beču sumnjiči se da je od 1997. do 2004. organizovao i izvršio više ubistava ali za sada neće biti isporučen ruskim pravosudnim organima

BEČ - Viši pokrajinski sud u Beču odbio je da isporuči tridesetosmogodišnjeg Rusa Anatolija R. (Anatoly R.) ruskim pravosudnim organima i naredio dalju istragu.

Priopadnici specijalne jedinice bečke policije Kobra (Cobra) uhapsili su Anatolija R. zvanog Ćelentano, 25. februara dok je bio u pošti. On je u Beču živeo pod lažnim imenom i bio zaposlen u jednoj građevinskoj firmi.

Anatolij se sumnjiči da je kao pripadnik ozloglašene „Trunove brigade“, koja deluje na teritoriji Sibira, u periodu od 1997. do 2004. godine izvršio i organizovao više ubistava. Osim toga na teret mu se stavljaju i iznude novca (reket), trgovina oružjem i potplaćivanje državnih službenika.

On je 2009. godine pobegao iz Rusije, a 2011. godine koristeći se lažnim dokumentima, prijavio svoj boravak u Beču. Po hapšenju i tokom policijskog saslušanja branio se ćutanjem. Tokom istrage nije utvrđeno ni gde se Anatolij skrivao u periodu od 2009. do 2011. godine.

Međutim kada je pokrenuta procedura za njegovo izručenje progovorio je demantujući sve optužbe. Anatolij R. je tada rekao da rusko sudstvo želi „da ga ućutka“ jer je javno progovorio o korupciji.

„Nisam kriv i nije istina to za šta me Rusi optužuju“, naglasio je Anatolij R. u bečkoj sudnici i izjavio da "ako ga isporuče Rusiji on je mrtav čovek“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track