MITERLENER: Austrija ima dovoljno gasa za zimu!

NEMA BRIGE

MITERLENER: Austrija ima dovoljno gasa za zimu!

Austrija -
Domaće tržište neće imati nikakav problem u narednih šest meseci, čak i kada bi Rusija potpuno prestala sa isporukama gasa Austriji, poručio je savezni ministar privrede Rajnhold Miterlener

BEČ - Austrijski rezervoari za gas su gotovo puni do vrha, tačnije više od 90 odsto.

"Domaće tržište neće imati nikakav problem u narednih šest meseci, čak i kada bi Rusija potpuno prestala sa isporukama gasa Austriji", poručio je savezni ministar privrede Rajnhold Miterlener (Reinhold Mitterlehner, ÖVP).

Ovo će važiti prema proračunima stručnjaka, ukoliko prosečne temperature ove zime u Austriji budu otprilike kao i prošle zime. Rok od šest meseci je taman da dovoljan da se prezimi, a kasnije u najgorem slučaju biće uvedene mere ograničene potrošnje, bilo dobrovoljne ili prisilne, kaže Miterlener.

S obzirom da sve članice Evropske unije nisu jednako pogođene smanjenjem isporuka ruskog gasa, Austrija će iz svojih rezervi moći solidarno da pomogne i nekim susednim državama, u prvom redu Slovačkoj i Mađarskoj.Iako ne prestaju intenzivni pregovori Evropske unije sa Rusijom, Miterlener je uveren da će se oni produžiti i trajati u vreme zimskih meseci.

„Ovo je igra živaca, koja će dugo trajati. Na žalost, o ovoj temi ćemo jošdugo raspravljati slušati“, poručuje austrijski ministar privrede.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track