Džihadisti ubijaju austrijskim automatskim puškama STG 77!

ISIL do zuba naoružan

Džihadisti ubijaju austrijskim automatskim puškama STG 77!

Austrija -
Austrija je decenijama Bliski Istok preplavljivala oružjem. Neprestano sam upozoravao da bi to oružje moglo da dođe u ruke terorista, kaže Peter Pilc iz Zelenih

BEČ - Teroristi ISIL u borbama koriste austrijske automatske puške! Na društvenim mrežama ovih dana osvanula je fotografija na kojoj desetogodišnji pripadnik ISIL Abu Ubajda pozira sa standardnim naoružanjem austrijskih oružanih snaga, automatskom puškom "steyr STG ­77“ iz fabrike Štajer Manliher (Steyr Mannlicher).

U arsenalu terorista nalaze se i austrijski pištolji koje proizvodi preduzeće Glok (Glock). Ovi pištolji su standardno oružje austrijske policije, ali i policijskih, oružanih i raznih bezbednosnih formacija u mnogim drugim državama.

Peter Pilc (Peter Pilz), poslanik Zelenih u austrijskom Saveznom parlamentu, kritikovao je austrijsku vladinu politiku odmah po objavljivanju slike malog pripadnika ISIL sa StG­77:

"Austrija je decenijama Bliski Istok preplavljivala oružjem. Neprestano sam upozoravao da bi to oružje moglo da dođe u ruke terorista.“

Sada se to dogodilo, zaključuje Pilc, koji je je ministru odbrane Geraldu Klugu (SPÖ) postavio sledeće poslaničko pitanje:

"Da li je to jedini austrijski doprinos krvavom građanskom ratu u Siriji?“.

Teroristi ISISL kažu da je Abu Ubajda bio najmlađi njihov pripadnik, te da je poginuo u avionskom bombardovanju ISIL-ovih položaja.

Automatska puška STG 77
Automatska puška STG 77

Koriste je i austrijske Kobre

Štajerova automatska puška AUG (armijska univerzalna puška) je jedno od standardnih oružja austrijskih oružanih snaga i specijalnih policijskih jedinica Kobra (Cobra). Puška ima internu oznaku StG­77: StG je na nemačkom skraćeno od "Sturmgewehr“, (jurišna puška), dok broj 77 označava godinu kada je ovo oružje uvedeno u austrijske vojne jedinice. Ova puška se obično izrađuje sa kalibrom 5,56 mm.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track