IZDAJE SE: Niko neće u Hitlerovu rodnu kuću!

MUP TRAŽI ZAKUPCA

IZDAJE SE: Niko neće u Hitlerovu rodnu kuću!

Austrija -
Sudbina Hitlerove rodne kuće bila je predmet debate u Austriji godinama zbog strahovanja da bi mogla da bude iskorišćena kao mesto sastanka njegovih simpatizera ili fašističkih i neonacističkih grupa

BEČ - Austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova uputilo je apel drugim ministarstvima da preuzmu rodnu kuću Adolfa Hitlera u Braunau, u jeku višegodišnje debate o nameni te zgrade.

Veliku kuću bledo žute boje u kojoj je Hitler rođen, ministarstvo iznajmljuje od 1972, a davalo ju je u podzakup jednom tehničkom institutu i jednoj humanitarnoj organizaciji. Zgrada, međutim, stoji prazna od 2011, a mesečna kirija od 4.600 evra predstavlja veliki izdatak za ministarstvo, preneo je AFP.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u kontaktu sa drugim austrijskim ministarstvima kako bi videlo da li neko od njih ima potrebe za prostorom od 800 kvadratnih metara i nada se odgovoru "do kraja godine", rekao je jedan zvaničnik.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Sudbina Hitlerove rodne kuće bila je predmet debate u Austriji godinama zbog strahovanja da bi mogla da bude iskorišćena kao mesto sastanka njegovih simpatizera ili fašističkih i neonacističkih grupa. Kako bi ovo sprečio, ugovor o zakupu predviđa da kuća mora da bude korišćena u društvene i obrazovne svrhe, a ne kao muzej.

Hitler je rođen u kući u Braunau, blizu nemačke granice, u aprilu 1889, ali je tu kratko živeo, pre nego što se njegova porodica preselila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track