Štraheov FPÖ vodi, Miterlener vratio narodnjake u život!
Foto: Www.hcstrache.at

Rejting stranaka i političara

Štraheov FPÖ vodi, Miterlener vratio narodnjake u život!

Austrija -
Uprkos rezultatima koji govore o porastu broja glasova za određene stranke, stanovništvo i dalje pokazuje nezadovoljstvo radom vlade

LINC - Najnovija anketa u kojoj je učestvovalo 404 reprezentativna austrijska birača pokazala je da bi, ukoliko bi se sledeće nedelje održali republički parlamentarni izbori, Slobodarska partija (FPÖ) dobila najveći broj glasova. Istraživanje je pokazalo i da Narodnjačka stranka (ÖVP), pod vođstvom novog predsednika partije Rajnholda Miterlenera (Reinhold Mitterlehner), ponovo zadobija poverenje birača.

Slobodarci su, na uzorku od 404 birača, dobili 22 odsto glasova. Statistički podaci, koji se pozivaju i na izborno ponašanje glasača na parlamentarnim izborima protekle godine, pokazuju da bi na nivou države ova partija osvojila oko 26 odsto glasova.

Na drugom mestu se, sa velikom razlikom u glasovima, nalazi Socijaldemokratska partija (SPÖ), koja bi prema procenama osvojila ukupno 22 odsto glasova (u odnosu na 26,82 na izborima 2013. godne), dok se na trećem nalazi ÖVP sa oko 21 odsto.

Ranjhold Miterlener
Ranjhold Miterlener

Iako i ovo predstavlja pad u odnosu na prošlogodišnje izbore, u anketama predhodnih meseci crni nisu dobijali više od 18 ili 19 odsto glasova. Ovaj porast leži u promeni u samom vrhu partije, koji biračima vraća poverenje u narodnjake.

Zeleni bi osvojila oko 16 odsto glasova, ali eksperti upozoravaju da ih ne treba precenjivati. Zeleni su ušli u koaliciju sa narodnjacima u Forarlbergu i to im je donelo dodatne glasove i simpatiju, ali sve bi to moglo mnogo drugačije da izgleda u narednom periodu. NEOS bi, prema ovom istraživanju, dobio 10 osto glasova, BZÖ i Tim Štronah po jedan odsto.

Uprkos rezultatima koji pokazuju porast u broju glasova za određene stranke, stanovništvo i dalje pokazuje generalno nezadovoljstvo radom vlade. Ove prognoze pokazuju da koalicija dve stranke ne bi bile dovoljna za sastavljanje vlade, jer nijedna ne bi dobila dovoljan broj glasova.

Što se tiče budućeg kancelara, anketa pokazuje da bi se bitka vodila između Štrahea (Heinz Christian Strache)(21%) i Miterlenera (20%), dok bi znatno iza njih bila šefica Zelenih, Eva Glavišnig (Eva Glawischnig) sa 14 i trenutni kancelar, Verner Fajman (Werner Faymann, SPÖ) sa 13 odsto glasova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track