Austrija slavi svoj nacionalni praznik!
Foto: APA

svečano

Austrija slavi svoj nacionalni praznik!

Austrija -
Obelezavanje praznika započelo je polaganjem venaca na spomen obeležja u spomen žrtvama nacističkog režima, a nastavljeno polaganjem zakletve regruta na Heldenplacu i mnogobrojnim drugim manifestacijama

BEČ - Danas Austrija na trgu Heldenplac obeležava svoj nacionalni praznik, sećanje na dan kada je Austrija dobila samostalnost i obavezala se na neutralnost po švajcarskom principu. Centralni deo svečanosti svake godine čini vojna smotra, koja je počela u petak i traje do 17 časova, a organizatori su pripremili i nekoliko novina.

Današnji praznik započeo je polaganjem venaca u spomen žrtvama nacističkog režima. Najpre su na Burgtoru venac položili predsednik Austrije, dr Hajnc Fišer, ministar odbrane Gerald Klug i šef Generalštaba, Otmar Komenda, a nakon njih i predstavnici republičke vlade, predvođeni kancelarom Vernerom Fajmanom (SPÖ) i njegovim zamenikom, Rajnholdom Miterlenerom (ÖVP). Svega nekoliko desetina metara dalje, na Heldenplacu, 900 vojnih regruta položilo je zakletvu i stupilo u šestomesečnu službu.

Posetioci kao i svake godine, mogu da uživaju u izloženim vozilima austrijske vojske, a pripremljene su i mnogobrojni štandovi na kojima će zainteresovani moći da se informišu o različitim oblastima u kojima je vojska aktivna – od međunarodnih zadataka, pa sve do zaštite od poplava i drugih prirodnih katastrofa.

Ovogodišnja smotra održava se pod motom „Naša vojska brine za Vašu sigurnost“, a u skladu sa politikom štednje koju je naredilo ministarstvo odbrane ove godine izložen je manji broj tenkova i helikoptera, a organizatori su morali da se odreknu i modela poznatog Eurofajtera, koji je predhodnih godina privlačio veliku pažnju posetilaca.

Za zainteresovane građane organizatori su, osim tradicionalne vojne smotre i posete reprezentativnim prostorijama predsednika države (14-16h) i republičkog kancelara (12-17h), pripremili i nekoliko novina. Po prvi put ove godine u Uredu republičkog kancelara (Ballhausplatz 2) predstaviće se republički muzeji sa delovima svojih postavki, dok će pozorište Burgteater, Narodna opera (Volksoper) i Državna opera (Staatsoper) u periodu od 12 do 17 časova, svakih 10 minuta, izvoditi po jedan kratak komad, bilo da se radi o sceni iz poznatih predstava, opera ili mjuzikala.

Predsednik Hajnc Fišer poklonio je građanima deo tepiha iz Hofburga
Predsednik Hajnc Fišer poklonio je građanima deo tepiha iz Hofburga

Predsednik Fišer poklanja građanima delić Hofburga

Predsednik Hajnc Fišer će svim posetiocima, koji danas između 14 i 16 časova posete njegovu kancelariju, za uspomenu pokloniti deo Hofburga. Naime, stari hofburški crveni tepisi su unapred isečeni, a četrdesetak umetnika ih je svojeručno ukrasilo – na ovaj način će svaki posetilac kući poneti deo Hofburga kao unikatno umetničko delo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track