DEMIR: Napad na dom za azilante je čist rasizam!
Foto: Arhiva Partije Zelenih

Opasne igre

DEMIR: Napad na dom za azilante je čist rasizam!

Austrija -
"To je bio planirani rasistički napad i kao takav se mora oštro sankcionisati“, uveren je Ahmet Demirčl političar i član Partije zelenih. Majk Epenštajner, šef SPÖ smatra da je policija olako shvatila napad na izbeglički dom „Birgkopf“

FIBERBRUN - Iako je za policiju napad na dom za azilante u Fiberbrunu u Tirolu posle hapšenja četvorice mladića rešen slučaj, mnogi, poput političara Partije zelenih Ahmeta Demira, smatraju da je policija ovaj slučaj olako shvatila.

Ahmet Demir upozorava da planirani rasistički napadi poput ovog nisu dečija igra i da se u skladu sa tim moraju oštro kažnjavati.Četvorica mladića starosti između 17 i 21 godine priznali su prošlonedeljni napad na izbeglički dom „Birgkopf“. Oni su priznali da su petardama gađali objekat i uzvikivali ksenofobične parole poput „Stranci napolje!“.

Policija je istragom utvrdila da pozadina napada nije nacistička, a objavljeno je i da mladići nisu bili svesni kakvu je štetu nanela njihova nepromišljena akcija. Motiv napada bila je osveta, jer je u jednoj lokalnoj diskoteci svega nekoliko sati ranije jednom od napadača ukraden mobilni telefon. Lopov je, navodno, bio jedan od azilanata.

„Ovo je bio planirani rasistički napad i kao takav se mora oštro sankcionisati“, uveren je Demir. „Za nasilje prema strancima ne sme postojati opravdanje“, dodao je političar i objasnio da je navodni motiv napada samo način da se krivica prebaci na žrtve.„Prebacivanje krivice opasna strategija koju ne smemo ignorisati“, uveren je Demir.

Majk Epenštajner, šef Socijaldemokratske partije (SPÖ) u ovom mestu objasnio je da su nakon samog napada u Fiberbrunu počela govorkanja kako su azilanti iscenirali čitavu situaciju. „Stanovništvo je sve nezadovoljnije. Ranije se o izbeglicama brinula požrtvovana direktorka doma Birglkopf, od leta, kada je dom predat državi, konflikti su sve učestaliji“, objasnio je Epenštajner. On takođe smatra da je policija ovaj napad olako shvatila, te da on nije tako bezazlen kako je nakon hapšenja u medijima predstavljeno.

„Kada se neko automobilom odveze osam kilometara u planinu samo da bi ispred doma za izbeglice vikao „Stranci napolje!“, to po mom mišljenju određena doza ekstremizma“, objasnio je Epenštajner. Protiv mladića za sada je podneta samo prijava zbog iznošenja opasnih pretnji, a da li će biti optuženi zbog napada još uvek nije poznato.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track