PACIJENTI NEZADOVOLJNI: Liste čekanja na operacije objaviti na internetu!

Da ne bude favorizovanih

PACIJENTI NEZADOVOLJNI: Liste čekanja na operacije objaviti na internetu!

Austrija -
Cilj je da se pacijentima olakša odluku o izboru bolnice i osigura da ne dođe do favorizovanja onih koji uz obavezno, imaju i privatno zdravstveno osiguranje

BEČ - Već tri godine u svim austrijskim bolnicama treba da postoje transparentne liste čekanja na rutinske operacije, dostupne na internetu, ali je za sada to slučaj u samo dve pokrajine.

Cilj je da se pacijentima olakša odluku o izboru bolnice i osigura da ne dođe do favorizovanja pacijenata koji uz obavezno zdravstveno, imaju i privatno zdravstveno osiguranje. Uprkos ovom dogovoru, kritike pacijenata na račun transparentnosti u bolnicama su oštre. Posebno su nezadovoljni oni koji u u Beču čekaju neki hirurški zahvat. Reč je uglavnom o operacijama očiju, ortopedskim i neurohirurškim zahvatima.

U Gornjoj Austriji pacijenti na internet stranici odabrane bolnice mogu da pronađu liste čekanja na određene zahvate, dok je u Donjoj Austriji pacijentima na raspolaganje stavljena i alatka za upoređivanje različitih bolnica. Najlošija situacija je trenutno u Salcburgu, Burgenlandu i Beču.

Država će pooštravanjem ovih propisa morati da natera pokrajine da uredno vode i objavljuju liste čekanja. Osim toga, kritičari traže da se objavi i kvalitet svake bolnice, to jest u kojoj meri su pacijenti zadovoljni tretmanom i izvršenim zahvatom, koliko često se izvode izabrane operacije, kao i koliko često dolazi do komplikacija ili infekcija. Iako bolnice sakupljaju ove podatke za svoje interne potrebe, oni do sada nikada nisu objavljivani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track