KOLAPS NA PREVOJU: Sneg i kamiondžije napravili haos, kolone duže od 10 kilometara!
Foto: Beta/ap

Snežne padavine izavale zastoje

KOLAPS NA PREVOJU: Sneg i kamiondžije napravili haos, kolone duže od 10 kilometara!

Austrija -
Zbog velikog broja zaustavljenih kamiona na svim trakama puta, motorizovane ralice za sneg ne mogu da raščiste put

BEČ - Zbog obilnog snega, kolone duže od deset kilometara napravile su se noćas i jutros u oba pravca na prevoju Brener (Brenner), jednoj od najprometnijih austrijskih transverzala. Ovim prevojem prolazi auto­put koji preko Alpa povezuje Nemačku sa Italijom.

Zbog velikog broja zaustavljenih kamiona na svim trakama puta, motorizovane ralice za sneg ne mogu da raščiste put. Krivci su nedisciplinovani šoferi kamiona, koji, iako vide da su im kolege zastale na putu na jednoj traci, zaobilaze zaustavljene kamione sve dok i sami ne stanu na drugoj traci auto­puta.

Istovremeno, u Istočnom Tirolu i Gornjoj Koruškoj od srede padaju jake kiše. Moguće je i teško olujno nevreme, kakvo je već zabeleženo u Italiji i Sloveniji. Najveć količina padavina zabeležna je na području Karniških Alpa (Karnische Alpen), na tromeđi austrijske Koruške, Istočnog Tirola i Italije. Na nekim mestima palo je i više od 430 litara kiše na kvadratni metar.

Kiša nastavlja da pada i dalje u ovom području. Do subote se očekuje još 50 do ­100 litara po kvadratu. Vatrogasci su već u alarmantnom stanju, pogotovo u dolinama reke Gail i Drave. Očekuju se poplave, odroni zemlje i klizišta. Kiše će prestati u petak u Istočnom Tirolu, a u Gornjoj Koruškoj tek u nedelju, najavljujumeteorolozi.

Obilan sneg pada na zapadu Austrije na većim visinama, iznad 2.000 metara. Očekuje se da ga ovog vikenda tu padne još od 50 do ­100 centimetara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track