Dečak (14) koji je bombom hteo da raznese železničku stanicu u Beču pušten na slobodu!

Specijalno vaspitanje

Dečak (14) koji je bombom hteo da raznese železničku stanicu u Beču pušten na slobodu!

Austrija -
Pokrajinski sud obrazložio je presudu činjenicom da kaznene mere, pre svega obavezno pohađanje škole i pomoć psihologa, više doprinose deradikalizaciji nego boravak u zatvoru

SANKT PELTEN - Dečak turskog porekla (14), koji je pre dve nedelje uhapšen pod sumnjom da je planirao da raznese bečku železničku stanicu Vestbanhof (Westbahnhof), pušten je iz zatvora u Sankt Peltenu (Donja Austrija).

Maloletniku će biti oduzet pasoš, a umesto zatvorske kazne moraće da posećuje školu i psiho-socijalno savetovalište. Državno tužilaštvo u Sankt Peltenu je saopštilo da je dečak pušten iz pritvora, ali da će na slobodi morati da se pridržava određenih pravila. Osim obavezne posete školi i savetovalištu, dečak ćeredovno morati da se javlja dodljenoj organizaciji koja će mu pomoći na putu resocijalizacije.

„Smatramo da kaznene mere, pre svega obavezno pohađanje škole i pomoć psihologa, više doprinose deradikalizaciji nego boravak u zatvoru“, stoji u obrazloženju Pokrajinskog suda Donje Austrije.

Sudski veštak će u narednom periodu ispitati zrelost 14-godišnjeg dečaka, a socijalne službe i druge institucije zadužene za njegovu resocijalizaciju će podnositi redovne izveštaje o dečakovom napretku.Kako bi vlast bila sigurna da osumnjičeni neće pokušati da napusti zemlju i ode u „sveti rat“, njemu je oduzet pasoš, a moraće i redovno da se javlja nadležnoj policijskoj inspekciji.

Tužilaštvo će u četvrtak doneti odluku o tome da li će na predložene mere uložiti žalbu, kako bi dečak ostao u pritvoru, ili ne.

Podsećamo da je dečak uhapšen 28. oktobra u Sankt Peltenu, nakon što je policija došla do informacija da radikalizovani učenik planira da napravi bombu i digne u vazduh železničku stanicu Vestbanhof u Beču. Dečak je sa interneta skinuo planove za izgradnju nekonvencionalnih eksplozivnih naprava. Policiji je priznao svoju nameru da bombu postavi na mestu punom ljudi, ali je objasnio da nikada nije pomišljao da to uradi kao bombaš-samoubica. .

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track