NISU ZABORAVLJENI: Odata počast srpskim vojnicima i zarobljenicima u Austriji!

Dan primirja u I svetskom ratu

NISU ZABORAVLJENI: Odata počast srpskim vojnicima i zarobljenicima u Austriji!

Austrija -
Groblje u Mauthauzenu je, sa Zejtinlikom, kod Soluna u Grčkoj, jedno je od najvećih u inostranstvu na kojem počivaju naši ratnici

BEČ - Polaganjem venaca i cveća na srpskom vojničkom groblju u selu Mauthauzen i Ašah građani Srbije u Austriji obeležili su juče Dan primirja u Prvom svetskom ratu i odali počast stradalim srpskih vojnicima.

Generalni konzul Republike Srbije u Salcburgu Vladimir Novaković položio je venac na veliki spomenik na italijanskom groblju u selu Mauthauzen na kojem počiva čak 8.000 srpskih vojnika i zarobljenika iz Prvog svetskog rata.

Na ovom groblju se nalaze i četiri kamene ploče, sa brojem srpskih žrtava, ispod kojih su pohranjeni njihovi zemljani ostaci, na koju su položeni buketi cveća.

Potom je položio vence i na groblje u Ašahu gde je sahranjeno tačno 5.362 srpskih vojnika i zarobljenika.

Parastosu, koji je služio protojerej stavrofor Dragan Mićić, starešina hrama Vaslija Ostroškog u Lincu, i odavanju počasti prisustvovali su i predstavnici klubova "Vidovdan" i "Nikola „Tesla“ iz Linca.

Groblje u Mauthauzenu je, sa Zejtinlikom, kod Soluna u Grčkoj, jedno od najvećih u inostranstvu na kojem počivaju naši ratnici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track