DA NE POVERUJEŠ: Zatvorenik pilotira za Ostrijan erlajnz!
Foto: Arhiva AUA

Nagrađen za dobro vladanje

DA NE POVERUJEŠ: Zatvorenik pilotira za Ostrijan erlajnz!

Austrija -
Osuđeni kriminalac koji služi kaznu u zatvoru Štajn u "slobodno vreme" prevozi avionima nacionalne kompanije putnike unutar granica Austrije

KREMS - Mihael M. (48, ime promenjeno), zatvorenik u jednom od najpoznatijih austrijskih zatvora Štajn, zbog dobrog ponašanja povremeno dobija slobodni dan koji provodi radeći – za austrijsku aviokompaniju „Ostrijan erlajnz“ (AUA)!

Ovo njegovo zaposlenje je u potpunosti legalno, a prema rečima nadležnih služi resocijalizaciji ovog kriminalca. Mihael M. osuđen je na robiju zbog teške prevare. Muškarac je, radeći u mehaničarskoj radionici ovog zatvora briljirao tehničkim i stručnim znanjem, pa mu je zatvorska uprava dozvolila da povremene izlaske koristi za obavljanje svog pilotskog posla.

Jedino ograničenje leži u tome da Mihael putnike sme da prevozi samo unutar granica Austrije, iz jednog grada u drugi. Iako zvuči neverovatno, dozvola za rad koju je Mihael M. dobio od uprave zatvora Štajn osigurava mu posao i, najverovatnije, egzistenciju. Naime, ukoliko Mihael nakon izlaska iz zatvora ne bude mogao da dokaže da je preleteo određeni broj sati u godini on će izgubiti pilotsku licencu.

„Slična situacija je i kod mašinovođa. Iskreno, mene više ništa ne čudi. Kada zatvorenik kaže da hoće da uzme časove vožnje, bez problema dobija „slobodno vreme“ za to“, izjavio je jedan insajder.

General Peter Prehtl, upravnik Direkcije austrijskih zatvora, za ovaj slučaj je saznao putem medija. On je, nakon kratkog razgovora sa upravom zatvora Štajn potvrdio da Mihael M. uz njihovu dozvolu povremeno pilotira, ali je dodao da će se u narednim danima detaljno pozabaviti njegovim slučajem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track