JEFTINIJE GORIVO U AUSTRIJI: Dizel 1.25, a super 1.29 evra!
Foto: Shutter

Pada cena naftnih derivata

JEFTINIJE GORIVO U AUSTRIJI: Dizel 1.25, a super 1.29 evra!

Austrija -
U periodu od septembra do oktobra cene dizel i super goriva su pale za 2.5 do 3 centa po litru, odnosno oko dva odsto, razlog pada cena naftnih derivata je povezan sa pojeftinjenjem cena nafte na svetskom tržištu.

BEČ - Na benzinskim pumpama širom Austrije došlo je do pojeftinjenja svih vrsta goriva. Trenutno su cene kao što su bile početkom 2011. godine.

Prosečna cena dizel goriva u Austriji trenutno iznosi 1.25 evra po litru. Najjeftiniji dizel sa cenom od 1.18 evra po litru se trenutno može naći na jednoj benzinskoj pumpi u mestu Filah (Villach), pokrajina Koruška. Cene supera pale su ispod 1,3 evra. Njihova prosečna cena trenutno iznosi 1.29 evra po litru. Najjeftiniji super, kao što je to slučaj i sa dizel gorivom, prodaje se u Filahu po ceni od 1,22 evra po litru.

U periodu od septembra do oktobra cene dizel i super goriva su pale za 2.5 do 3 centa po litru, odnosno oko dva odsto. Razlog pada cena naftnih derivata je direktno povezan sa pojeftinjenjem cena nafte na svetskom tržištu.

Kada se uporede aktuelne cene sirove nafte i one sa početka 2011. godine, dolazi se do zaključka da je sirova nafta pre skoro četiri godine bila skuplja nego danas za 8,3 odsto, gledano u evrima, ili 13,3 odsto u dolarima.

Prema aktuelnim informacijama, kompanije u čijem se vlasništvu nalaze austrijske benzinske pumpe imaju još mesta za smanjenje trenutnih cena goriva, a da li će se odlučiti na taj potez, ostaje da se vidi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track