ENCENHOFER: Neposlušni đaci za kaznu treba da čiste školu!
Foto: Kurier.at

METLA JE IZ RAJA IZAŠLA

ENCENHOFER: Neposlušni đaci za kaznu treba da čiste školu!

Austrija -
Nisam za batine, ali učenici koji se ne ponašaju u skladu sa školskim redom i pravilima, moraju biti na neki način sankcionisani, smatra predsednik Školskog veća Fric Encenhofer

BEČ - Predsednik Školskog veća u Lincu, Fric Encenhofer (ENCE) želi da nastavnicima da veća prava kada je u pitanju kažnjavanje „nestašnih“ učenika.

„Nisam za batine ili za to da deca stoje u ćošku, ali jesam za uvođenje određenih kazni kako bi se nevaspitani i neposlušni đaci naučili redu i poštovanju pravila ponašanja. Učenici koji se ne ponašaju u skladu sa školskim redom i pravilima, moraju biti na neki način sankcionisani. Na primer deca bi za kaznu mogla da čiste školske prostorije ili dobijaju dodatni domaći zadatak“, navodi Encenhofer.

U Austriji je još pre 30 godina uveden Zakon o vaspitavanju i obrazovanju koji zabranjuje kolektivne kazne, telesno kažnjavanje i vređanje učenika. Roditelji, pedagozi i političari na Encenhoferov predlog još uvek reaguju uzdržano.

Encenhofer pored toga predlaže da se zaposli više osoblja u školama kako bi učitelji imali više vremena da se posvete predavanjima i nastavnom programu, a ne da gube vreme i energiju na prevaspitavanje dece.

S. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track