EVO KO ĆE DA RADI KAD SVI ODU U PENZIJU: Stranci će spasiti austrijski penzioni sistem!
Foto: Rojters

Upozoravajuća statistika

EVO KO ĆE DA RADI KAD SVI ODU U PENZIJU: Stranci će spasiti austrijski penzioni sistem!

Austrija -
Da nije migranata, broj stanovnika bi se do 2060. godine smanjio na 7,1 milion, a čak 37 odsto Austrijanaca bilo bi u penziji

BEČ - Upravo objavljena prognoza Austrijskog zavoda za statistiku pokazuje da će se do 2060. godine broj penzionera povećati za čitavih 79 odsto! Samim tim smanjuje se i broj radno sposobnog stanovništva, a austrijski sistem potpunog sunovrata spasiće radno sposobni migranti, poručuju eksperti.

Radnici Austrijskog zavoda za statistiku proverili su obećanja domaćih političara i došli do zaključka da su sigurne penzije bez problema sa finansiranjem, kao i povećanje penzija na godišnjem nivou samo pusti snovi. Ukoliko uskoro ne dođe do značajnih promena na tržištu rada i u samom penzionom sistemu, austrijsko društvo očekuju mnogo veći problemi od socijalne neravnoteže.

Iako eksperti već godinama upozoravaju na ovaj problem, statistički podaci objavljeni u četvrtak su zabrinjavajući. Do 2060. godine značajno će se povećati broj građana starijih od 65 godina. Umesto dosadašnjih 1,5 miliona, u Austriji će živeti 2,8 miliona starih ljudi, što predstavlja porast od 79 odsto! Istovremeno će se smanjiti broj radno-sposobnih osoba (20-65 godina).

To znači da će sve manji broj radnika morati da finansira sve veći broj penzionera. Trenutno je situacija takva da na 3,4 zaposlena dolazi jedan penzioner. Za četrdesetak godina na jednog penzionera će doći 1,8 radnik! Jedan od uzroka ovih promena je i očekivanje da će se do 2060. godine životni vek produžiti sa sadašnjih 83,6 na 90,6 godina.

Važno je reći da bi austrijski sistem doživeo još veći udarac da nema doseljenika. Od trenutnih 8,5 miliona stanovnika 18,2 odsto je starije od 65 godina. Da nije migranata, broj stanovnika bi se do 2060. godine smanjio na 7,1 milion, a čak 37 odsto Austrijanaca bilo bi u penziji.

Tako će se, zahvaljujući pojačanoj migraciji u narednim godinama koja će broj stanovnika do 2020. godine podići na više od 9 miliona, 2060. smanjiti broj penzionera na 28,7 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track